EU overweegt uitbreiding belastingvrije overeenkomst voor Amerikaanse kreeften


Key takeaways

  • De EU overweegt de belastingvrije overeenkomst voor kreeften uit de VS te verlengen.
  • Een tarief van 25 procent op staal, aluminium en auto’s uit de VS blijft van kracht tenzij er een overeenkomst wordt bereikt.
  • De Europese Commissie kan zich richten op invoer uit de VS ter waarde van 95 miljard euro als de onderhandelingen mislukken.

De Europese Unie overweegt om een belastingvrije overeenkomst voor Amerikaanse kreeften uit te breiden, als onderdeel van een grotere inspanning om de tarieven te elimineren die door de Amerikaanse president Donald Trump zijn opgelegd. Deze huidige regeling, waarbij douanerechten op de invoer van verse en bevroren kreeft uit de VS worden afgeschaft, loopt af op 31 juli.

De overeenkomst werd oorspronkelijk gesloten in 2020 tijdens de eerste ambtstermijn van Trump. Hoewel Bernd Lange, voorzitter van de handelscommissie van het Europees Parlement, erkent dat de kreeftenhandel zelf een beperkte economische betekenis heeft, steunt hij de verlenging ervan vanwege de rol die het speelde bij het deëscaleren van de spanningen met de VS op dat moment.

EU-tarieven en tegenmaatregelen

De EU heeft momenteel te maken met een tarief van 25 procent op de invoer van staal, aluminium en auto’s uit de Verenigde Staten. Daarnaast geldt een tarief van 10 procent voor bijna alle andere goederen, met een mogelijke stijging naar 20 procent na 8 juli, wanneer Trumps 90-dagen-pauze voor tariefverhogingen afloopt.

In reactie hierop heeft de Europese Commissie tegenmaatregelen voorgesteld die gericht zijn op importen uit de VS ter waarde van 95 miljard euro, mochten de onderhandelingen mislukken. De Commissie blijft echter benadrukken dat ze de voorkeur geeft aan een onderhandelde oplossing boven vergeldingsmaatregelen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.