Key takeaways
- De Europese Unie kondigt een plan van 20 miljard euro aan voor de oprichting van geavanceerde AI-centra, “gigafabrieken” genoemd, in heel Europa.
- Deze gigafabrieken zullen supercomputers huisvesten met meer dan 100.000 geavanceerde processors en hebben als doel de ontwikkeling van geavanceerde AI-modellen te versnellen.
- De EU is van plan om overheidsgeld te gebruiken om privé-investeringen aan te trekken via een faciliteit die beheerd wordt door de Europese Investeringsbank, waarbij elke gigafabriek tussen de 3 miljard en 5 miljard euro zal kosten.
De Europese Unie heeft een plan van 20 miljard euro aangekondigd om geavanceerde AI-centra op te richten in heel Europa. Dat meldt The Guardian. Deze faciliteiten, die “gigafabrieken” worden genoemd, zijn bedoeld om de ontwikkeling van geavanceerde AI-modellen te versnellen en Europa als leider in de wereldwijde AI-race te positioneren. De EU probeert met dit initiatief de Verenigde Staten en China in te halen, die al grote stappen hebben gezet in AI-onderzoek en -toepassingen.
- De VS domineert momenteel het veld en produceert een veel groter aantal invloedrijke AI-modellen in vergelijking met andere regio’s.
Aanzienlijke investering
De voorgestelde gigafabrieken zullen aanzienlijk groter zijn dan de bestaande AI-fabrieken en supercomputers huisvesten met meer dan 100.000 geavanceerde processors. Deze aanzienlijke rekenkracht is essentieel voor het aanpakken van ambitieuze “moonshot” projecten in de gezondheidszorg, biotechnologie, industrie, robotica en wetenschappelijke ontdekkingen. Hoewel de EU zich inzet om groene energiebronnen te gebruiken voor deze energie-intensieve faciliteiten, blijft er bezorgdheid bestaan over de mogelijke gevolgen voor het milieu.
- Actievoerders waarschuwen dat het enorme energieverbruik van datacenters de Europese doelstellingen voor hernieuwbare energie kan ondermijnen.
- Om het project te financieren, is de EU van plan om overheidsgeld te gebruiken om privé-investeringen aan te trekken via een faciliteit die beheerd wordt door de Europese Investeringsbank. De geschatte kosten voor elke gigafabriek variëren van 3 miljard tot 5 miljard euro.
Europese wetgeving stroomlijnen
De commissie blijft vasthouden aan de kernprincipes van de AI-wet, maar erkent dat er gezocht wordt naar manieren om de administratieve processen voor bedrijven te stroomlijnen. Het debat over het evenwicht tussen innovatie en verantwoorde AI-ontwikkeling gaat door terwijl de EU ernaar streeft om zichzelf als koploper op dit gebied te vestigen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!