EU onderzoekt salmonella-uitbraak gelinkt aan Kinder Surprise uit ons land

Twee gezondheidsinstanties van de Europese Unie maakten vandaag bekend dat ze een salmonella-uitbraak in negen Europese landen aan het onderzoeken zijn. De besmettingen worden in verband gebracht met het eten van chocolade-eieren van Kinder Surprise. Het zou vooral gaan om producten die zijn geproduceerd in de Aarlense fabriek van het Italiaanse moederbedrijf Ferrero.

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) zei vandaag dat het tientallen gemelde en vermoedelijke gevallen van salmonella in ten minste negen landen aan het onderzoeken is. De gevallen zouden gelinkt zijn aan het eten van chocolade-snoepgoed van Ferrero. Dat schrijven onder meer Reuters, Euractiv en VRTNWS.

Ferrero heeft vandaag Kinder Surprise-chocolade-eieren uit de schappen in verschillende landen teruggeroepen, naar eigen zeggen uit voorzorg. Volgens Ferrero werden alle teruggeroepen artikelen in dezelfde fabriek in Aarlen, Duitstalig België, vervaardigd. Chocolaatjes uit de fabriek werden doorverkocht in ons land, Frankrijk, Duitsland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Het gaat om de volgende producten:

  • Kinder Surprise 20g en 3x20g met een vervaldatum (THT) tussen 11/07/22 en 7/10/22,
  • Kinder Surprise Maxi met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22
  • Schoko-Bons met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22
  • Kinder Mini Eggs met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22.

Kinderen onder de 10 jaar

Het ECDC noemde Ferrero of een ander bedrijf niet in een verklaring, maar waarschuwde dat de gemelde gevallen vooral bij kinderen onder de 10 jaar voorkwamen. “De uitbraak wordt gekenmerkt door een ongewoon hoog aantal kinderen dat in het ziekenhuis wordt opgenomen, sommige met ernstige klinische symptomen zoals bloederige diarree”, klonk het.

Het gezondheidsagentschap zei dat het, samen met de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA), 134 bevestigde of waarschijnlijke gevallen van salmonella onderzoekt.

Groot-Brittannië heeft het hoogste aantal incidenten, met 63 bevestigde gevallen op 5 april. Andere landen met waarschijnlijke of bevestigde gevallen zijn Frankrijk, Ierland, Duitsland, Luxemburg, Nederland, Zweden en Noorwegen zijn. In ons land zou het om 26 gevallen gaan.

Fecale besmetting

Salmonella “is een ziekmakende darmbacterie, die via een fecale besmetting – via uitwerpselen – in onze voedselketen terecht kan komen.” Dat zei Liesbeth Jacxsens, professor Kwaliteitszorg en Risicoanalyse in de Agrovoedselketen aan de UGent, in het Radio 1-programma ‘De Wereld Vandaag’.

Hoe je een salmonellabesmetting kunt oplopen door het eten van chocolade? “Chocolade komt (…) van de cacaoboon. Dat is een natuurlijk product, dat fecaal besmet kan worden”, wierp professor Jacxsens nog op.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20