Key takeaways
- De Europese Unie is een onderzoek gestart naar Temu, een populaire Chinese online retailer, vanwege vermeende overtredingen van de Digital Services Act.
- Het onderzoek kan resulteren in aanzienlijke boetes voor Temu als de overtredingen worden bevestigd, waaronder boetes tot 6 procent van de wereldwijde omzet.
- Zorgen over de operationele praktijken van Temu zijn onder andere productveiligheidsnormen, ontwerpkenmerken van het platform die verslavend winkelgedrag kunnen aanmoedigen en transparantie van gegevens.
Dit onderzoek, dat wordt uitgevoerd onder de strenge Digital Services Act (DSA), kan resulteren in aanzienlijke boetes voor Temu als de overtredingen worden bevestigd.
92 miljoen gebruikers
Naarmate de invloed van Temu is gegroeid, is er echter bezorgdheid ontstaan over de operationele praktijken, met name over de productveiligheidsnormen, de ontwerpkenmerken van het platform die mogelijk verslavend winkelgedrag aanmoedigen, en de transparantie van de gegevens.
Het EU-onderzoek kwam er naar aanleiding van klachten van BEUC, een coalitie van Europese consumentenbeschermingsorganisaties, samen met 17 nationale consumentenorganisaties. Deze klachten belichten verschillende belangrijke punten van zorg: de mogelijke verkoop van illegale of gevaarlijke producten, het gebruik van verslavende ontwerpkenmerken die kunnen bijdragen aan dwangmatige uitgaven, en Temu’s naleving van de DSA’s transparantievereisten met betrekking tot het delen van gegevens met onderzoekers.
Digital Services Act (DSA)
Deze verplichtingen omvatten het proactief controleren, rapporteren en aanpakken van illegale inhoud, producten en schadelijke activiteiten. De wet verplicht ook transparantie in datapraktijken, vooral voor platforms die de publieke opinie en het consumentengedrag aanzienlijk beïnvloeden.
Margrethe Vestager, hoofd technologie en antitrust van de EU, heeft het belang van naleving van de DSA benadrukt, vooral wat betreft consumentenveiligheid en verantwoordingsplicht voor gegevens. Ze heeft verklaard dat de EU ervoor wil zorgen dat Temu voldoet aan de strenge normen van de DSA, gezien het grote bereik en de impact van het platform in heel Europa.
DSA en boetes
Volgens de DSA kunnen platforms die niet voldoen aan de wettelijke normen een boete krijgen die kan oplopen tot 6 procent van hun wereldwijde omzet. Voor een groot bedrijf als Temu kan dit neerkomen op miljoenen of zelfs miljarden euro’s, afhankelijk van de aard en omvang van de overtredingen.
Afgezien van de financiële gevolgen, kan Temu te maken krijgen met beperkingen van haar activiteiten binnen de EU, waardoor haar groei en aanwezigheid op de markt mogelijk beperkt wordt.
Succesverhaal van Temu
Het onderzoek van de Europese Commissie naar Temu in het kader van de DSA onderstreept hoe belangrijk het is om dit delicate evenwicht te vinden tussen snelle expansie en naleving van de regelgeving op een van de meest kritische internationale markten.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!