EU-ombudsman bekritiseert Von der Leyen over Griekse vakantiereis


Key takeaways

  • De ombudsman van de EU heeft Ursula von der Leyen bekritiseerd voor het accepteren van de gastvrijheid van de Griekse premier tijdens een vakantie.
  • Het incident doet vragen rijzen over de toepasbaarheid van de ethische regels van de EU op de voorzitter en mogelijke belangenconflicten.
  • De Commissie werd bekritiseerd voor haar behandeling van klachten over de reis, waaronder een jaar lange vertraging bij het reageren op een verzoek om transparantie.

Emily O’Reilly, de EU-ombudsman, heeft kritiek geuit op Ursula von der Leyen vanwege haar verblijf in het vakantiehuis van de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis op Kreta in 2023. O’Reilly wees op dit incident als een “structurele tekortkoming” in de ethische regels van de EU en benadrukte het gebrek aan duidelijkheid over hoe om te gaan met ethische dilemma’s wanneer de voorzitter zelf betrokken is.

De EU-gedragscode verbiedt commissarissen geschenken of gastvrijheid aan te nemen, behalve in het kader van specifieke diplomatieke protocollen. De situatie met de reis van von der Leyen roept echter vragen op over de toepasbaarheid van deze regels op de voorzitter en de kans op belangenverstrengeling. O’Reilly uitte haar bezorgdheid over het feit dat het de Commissie aan snelheid en zorgvuldigheid ontbrak bij de afhandeling van klachten over de reis.

Patroon

Tegenstrijdige verklaringen van de Commissie over de aard van het bezoek – aanvankelijk omschreven als privé en niet-officieel, later gerechtvaardigd als onderdeel van politieke en diplomatieke betrekkingen – maken de zaak nog ingewikkelder. O’Reilly bekritiseerde ook de vertraging van een jaar van de Commissie bij het beantwoorden van een verzoek om transparantie in verband met de reis en noemde dit “onbegrijpelijk” en een schending van de EU-wetgeving.

Critici beweren dat dit incident een patroon van wanbeleid binnen von der Leyen’s administratie weerspiegelt, en trekken parallellen met eerdere controverses over vermeende geheimhouding rond sms-berichten die werden verzonden tussen von der Leyen en Pfizer CEO Albert Bourla tijdens COVID-19 vaccin onderhandelingen. De critici uiten hun bezorgdheid over de vermeende toegeeflijkheid van de Commissie ten opzichte van Athene in kwesties zoals het tegenhouden van migranten, het gebruik van spyware en een corruptiezaak over de veiligheid van de spoorwegen, en suggereren dat von der Leyen’s nauwe relatie met Mitsotakis haar vermogen om Griekenland ter verantwoording te roepen zou kunnen belemmeren.

Ondanks deze kritiek heeft von der Leyen de nodige stemmen behaald voor een tweede ambtstermijn.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.