Key takeaways
- De EU heeft tegenheffingen ingesteld op Amerikaanse goederen ter waarde van 26 miljard euro.
- Er wordt daarmee gereageerd op de importtarieven van president Trump op staal- en aluminiumimport.
- Canada zal niet terugslaan met tarieven op Amerikaanse import, ondanks kritiek op de heffing van metaaltarieven.
Op woensdag werden de tarieven van 25 procent op staal- en aluminiumimport van president Donald Trump van kracht, wat onmiddellijk vergeldingsmaatregelen van de Europese Unie uitlokte. Het Witte Huis had de tarieven dinsdag laat aangekondigd en bevestigd dat ze van toepassing zouden zijn op Canada, Australië, de EU en andere landen. Het Witte Huis verklaarde echter ook dat Trump niet langer van plan was om de tarieven op Canadese metalen te verhogen tot 50 procent.
In reactie hierop verklaarde de Europese Unie snel van plan te zijn om vanaf april tegentarieven in te stellen op goederen uit de VS ter waarde van 26 miljard euro. De EU verklaarde dat deze maatregelen bedoeld zijn om Europese bedrijven, werknemers en consumenten te beschermen tegen de gevolgen van deze ongerechtvaardigde handelsbeperkingen. De strategie van de EU bestaat uit twee delen: het opnieuw instellen van eerder opgeschorte tarieven op 8 miljard euro aan Amerikaanse export en het introduceren van nieuwe tegenmaatregelen voor 18 miljard euro aan goederen. Deze aanpak, door de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen omschreven als “sterk maar proportioneel”, probeert een evenwicht te vinden tussen bescherming en het onderhouden van diplomatieke kanalen. Von der Leyen benadrukte ook dat de EU open blijft staan voor onderhandelingen. Dit meldt CNBC.
Herstel van handelsoorlog en marktvolatiliteit
Deze uitwisseling van vergeldingsmaatregelen vertegenwoordigt een aanzienlijke escalatie binnen de aanhoudende handelsoorlog, waarin Trumps uitspraken over tarieven vaak gevolgd worden door terugdraaiingen en uitstel van maatregelen. De marktvolatiliteit is recentelijk toegenomen doordat men vreest dat deze heffingen ’s werelds grootste economie richting een recessie kunnen duwen. De acties van Trump hebben ook heftige kritiek uit Australië getrokken, waar premier Anthony Albanese de extra metaaltarieven als “volledig ongerechtvaardigd” bestempelde. Hij stelde dat dit in strijd is met de geest van vriendschap tussen beide naties en de voordelen van hun langdurige economische partnerschap ondermijnt. Albanese verklaarde verder dat Australië niet met wederzijdse tarieven zou reageren, omdat dat de prijzen voor Australische consumenten alleen maar zou verhogen.
Escalatie van spanningen tussen de VS en Canada
Ondertussen liet handelsadviseur Peter Navarro van het Witte Huis aan CNBC weten dat Trump was afgestapt van zijn plan om de invoerrechten op Canadees staal en aluminium te verdubbelen naar 50 procent. Deze ommekeer volgde op een besluit van de Canadese provincie Ontario om een belasting van 25 procent te heffen op de export van elektriciteit naar de VS. Vervolgens kondigde Doug Ford, premier van Ontario, een pauze aan voor deze toeslag, wat volgens Navarro de aanleiding was om de geplande tariefverhoging in te trekken. De afgelopen weken zijn de spanningen tussen de buurlanden toegenomen, wat nog verergerd werd door een sociale post van Trump waarin hij opnieuw opriep dat Canada de “Fifty First State” van de VS zou worden.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!