De Europese Unie wil grote techbedrijven zoals Google en Facebook dwingen om de enorme hoeveelheden gebruikersdata die ze verzamelen, te delen met kleinere spelers in de sector. Dat blijkt uit een eerste versie van de langverwachte Digitale Services Act, die de Financial Times (FT) kon inkijken.
Techmastodonten als Apple en Amazon ‘mogen geen data gebruiken die op hun platformen zijn verzameld voor hun eigen commerciële activiteiten, tenzij ze het toegankelijk maken voor professionele gebruikers die actief zijn in dezelfde commerciële activiteiten’, staat te lezen in de ontwerpversie van de Digital Services Act.
Nieuwe regels voor digitale economie
Dat is een ambitieus plan van de EU om onlinediensten te reguleren. Het is de eerste keer in bijna 20 jaar dat de internetregulering van de EU grondig herbekeken wordt. Brussel hoopt om hiermee globale krijtlijnen uit te zetten voor de digitale economie. Regulatoren beloven om hierbij de vanzelfsprekend geworden privileges van Big Tech in vraag te stellen. De wetgeving zal betrekking hebben op alle gebieden van de platformeconomie, van marktdominantie tot aansprakelijkheid en online reclame.
De EU kan felle tegenstand verwachten van de zogeheten grote vijf (Apple, Amazon, Microsoft, Google en Facebook) als het volhardt in die maatregel.
En die kans bestaat: in februari al liet de EU-mededingingstsarina weten dat ze dominante spelers in Big Tech ging verplichten om hun data open te stellen voor kleinere concurrenten. Thierry Breton, EU-commissaris voor de interne markt, stelt volgens FT een zwarte lijst op van praktijken die techplatformen uit hun zakenmodel moeten bannen. Het monopolie op big data zou daar ook op staan volgens de Britse zakenkrant.
Wat er nog in staat
De Digital Services Act wordt tegen het eind van het jaar verwacht. Volgens de FT staan er 30 paragrafen in met verbodsregels en verplichtingen. Zo wil de EU ook de praktijk verbieden waarbij zogeheten ‘poortwachterplatformen’ de data gebruiken van hun kleinere concurrenten om ze nadien kapot te concurreren. Poortwachters zijn toepassingen zoals websites of marktplaatsen die zo groot zijn dat kleinere spelers ze wel moeten gebruiken om handel te drijven,
Zo bekijkt Amazon bijvoorbeeld welke prijzen kleinere webwinkels hanteren die het platform gebruiken, om gebruikers nadien dezelfde producten aan te bieden tegen een lagere prijs.
Nog volgens het wetsontwerp zouden bedrijven hun eigen applicaties niet vooraf mogen installeren op hardwareapparaten. Vaak is bijvoorbeeld de Facebook-app standaard geïnstalleerd op een nieuwe smartphone. Ook zullen ze andere bedrijven niet mogen dwingen om exclusief hun software te installeren.
Het beloven nog interessante maanden te worden. De toon van deze ontwerpversie is niets minder dan een oorlogsverklaring aan Silicon Valley. De lobbyisten in Brussel zullen alles uit de kast halen om de Europese ambities om de macht van de techmultinationals in te dammen, in de kiem te smoren.