EU-landen dringen aan op lagere prijsplafonds voor Russische olie-export


Key takeaways

  • Zes EU-landen hebben opgeroepen tot een verlaging van het door de G7 opgelegde prijsplafond voor de Russische olie-export.
  • De Baltische en Noordse staten geloven dat een verlaging van de huidige limiet van $60 per vat de effectiviteit van de sancties zal vergroten.
  • Rusland heeft op het aanvankelijke prijsplafond gereageerd door zijn eigen tankers en verzekeringsmaatschappijen in te zetten en dekking te zoeken bij Aziatische bedrijven en bedrijven in het Midden-Oosten.

Zes EU-landen hebben er bij de Europese Commissie op aangedrongen om het door de G7 opgelegde prijsplafond voor de Russische olie-export te verlagen. Zweden, Denemarken, Finland en de drie Baltische staten stellen dat deze maatregel, die deel uitmaakt van een bredere sanctiestrategie om de Russische economie te belemmeren na de invasie van Oekraïne in 2022, cruciaal is vanwege de impact op de belangrijkste inkomstenbron van Rusland. Ze geloven dat het verlagen van de huidige limiet van 60 dollar per vat de effectiviteit van de sancties zal vergroten.

De G7 stelde het prijsplafond in 2023 in om de inkomsten van de Russische olie-export te beperken zonder de wereldmarkten ernstig te verstoren en een prijsstijging te veroorzaken. Het handhavingsmechanisme berustte op verzekeraars en rederijen die betrokken waren bij het transport van Russische olie, door hen te verplichten zich aan de limiet van $60 per vat te houden als ze gebruik maakten van westerse diensten. Rusland reageerde echter door zijn eigen tankers en verzekeraars in te zetten en dekking te zoeken bij Aziatische bedrijven en bedrijven in het Midden-Oosten.

De impact van de huidige maximumprijs

Hoewel deze aanpak effectief een onmiddellijke olieprijsschok heeft voorkomen, heeft het ertoe geleid dat de Russische olie blijft stromen, zij het omgeleid naar het oosten. De Baltische en Noordse staten lijken zich te laten inspireren door de recente sancties van de vertrekkende regering Biden tegen Russische olie in de aanloop naar de inauguratie van Trump. Ze pleiten nu voor verdere actie door de Europese Commissie. Rusland houdt consequent vol dat het niet bereid is om zich aan prijsplafonds te houden.

Stijgende olieprijzen bij een krapper wordend aanbod

Het effect van de meest recente sancties van Biden is al duidelijk zichtbaar in de stijgende olieprijzen, die mogelijk nog verder kunnen stijgen naarmate de wereldwijde aanbodbeperkingen krapper worden.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.