Key takeaways
- De verlaging van de budgetten voor ontwikkelingshulp van de Europese Unie ondermijnt de veiligheid en stabiliteit in de wereld.
- Ngo’s waarschuwen voor moeilijke jaren in de toekomst door toenemende humanitaire behoeften terwijl de financiële middelen afnemen.
- De EU wordt aangespoord om prioriteit te geven aan armoedebestrijding, empowerment en het aanpakken van de specifieke behoeften van ontvangende gemeenschappen in plaats van donorbelangen.
Duitsland, de grootste donor van de EU, staat op het punt om zijn budget voor ontwikkelingshulp te verlagen, hoewel het in het verleden vasthield aan de VN-uitgavendoelstelling van 0,7 procent van het nationaal inkomen. Deze trend breidt zich uit naar andere EU-landen zoals Frankrijk, Italië en Spanje, die allemaal hun ontwikkelingshulp de afgelopen jaren hebben verlaagd. Ook het Verenigd Koninkrijk is zijn hulpbudget aanzienlijk aan het verlagen, wat alarmbellen doet rinkelen bij humanitaire organisaties. Leden van het Europees Parlement (MEP’s) en ngo’s uiten hun bezorgdheid over deze “zeer betreurenswaardige” bezuinigingen en stellen dat ze de veiligheid en stabiliteit in de wereld ondermijnen.
- Ze benadrukken het belang van investeringen in democratie, armoedebestrijding en gemeenschapsontwikkeling als cruciale instrumenten om conflicten en onvrijwillige migratie te voorkomen.
De gevolgen voor kwetsbare bevolkingsgroepen
Ngo’s waarschuwen voor “moeilijke jaren” als de humanitaire behoeften escaleren terwijl de financiële middelen afnemen. De Deense Vluchtelingenraad (DRC), een grote Europese ngo, verwacht een sterke toename van ontheemden, waardoor het toch al overbelaste systeem nog meer onder druk komt te staan. De DRC noemt de onmiddellijke gevolgen van de bezuinigingen op USAID, dat voorheen een vijfde van hun programma’s financierde, wat leidde tot banenverlies en een kleiner bereik voor miljoenen mensen in nood.
- Er is kritiek op de nadruk die wordt gelegd op hulp die gekoppeld is aan de toegang van de EU tot hulpbronnen en migratiecontrole, zoals wordt geïllustreerd door het Global Gateway-initiatief.
Europarlementariërs pleiten voor een terugkeer naar de grondbeginselen van ontwikkelingssamenwerking: uitroeiing van armoede, empowerment, en het aanpakken van de specifieke behoeften van ontvangende gemeenschappen in plaats van donorbelangen. Ze dringen er bij de EU op aan om prioriteit te geven aan zaken als democratie, gendergelijkheid en seksuele en reproductieve gezondheid, gebieden die vaak verwaarloosd worden door ideologisch gedreven hulpbeleid.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!