Europese Unie overweegt nu ook prijsplafond op energie van hernieuwbare bronnen en kerncentrales

Europese Unie overweegt nu ook prijsplafond op energie van hernieuwbare bronnen en kerncentrales
De EU overweegt een prijsplafond voor elektriciteit gewonnen uit hernieuwbare bronnen en kernenergie. (Robert Nickelsberg/Getty Images)

De Europese Unie (EU) overweegt een prijsplafond te leggen op elektriciteit van zowel hernieuwbare als nucleaire bronnen. Dat blijkt uit berichtgeving van Bloomberg, dat mensen met kennis van de zaak kon spreken.

Er zou een prijsplafond worden besproken van 180 tot 200 euro per megawattuur (MWh) voor elektriciteit gewonnen uit hernieuwbare bronnen en kerncentrales. De maatregel zou een onderdeel zijn van een noodpakket, bedoeld om de torenhoge energieprijzen in Europa te bestrijden.

Het plan is voorlopig echter nog niet af en moet nog worden goedgekeurd door de EU-lidstaten. Het pakket zou nog onderhevig zijn aan stevige discussies. Hoewel de maatregelen dus op tafel liggen, staat voorlopig nog niets vast.

Belasting op overwinsten 

De Europese Commissie zou ook van plan zijn een tijdelijke belasting in te voeren op overwinsten die energiebedrijven maken. Olie- en gasmaatschappijen boekten de voorbije maanden immers recordwinsten, terwijl de energiefactuur van huishoudens en bedrijven enorm hard is gestegen. 

Europa wil die overwinsten nu met minstens 33 procent belasten, menen de bronnen, die niet willen worden genoemd omwille van de gevoeligheid van de besprekingen. De belasting zou betrekking hebben op winsten van het boekjaar 2022, die meer dan 20 procent hoger liggen dan het gemiddelde van de voorbije drie jaren.

Energieconsumptie verminderen

De EU wil ook dat landen de komende maanden hun energieconsumptie verminderen met tot wel 10 procent. Ook zou het elektriciteitsverbruik tijdens piekuren aan banden moeten worden gelegd. De Europese Commissie zal woensdag meer bekendmaken over de geplande maatregelen. 

In juli kwamen de Europese lidstaten ook al overeen om gedurende de wintermaanden 15 procent minder gas te verbruiken. Ook bereiden zij zich al voor op een strenge winter met het aanvullen van gasvoorraden. Toch zou dat niet genoeg zijn, en zal een bijkomende daling van 3,8 procent moeten worden gerealiseerd in de komende maanden. Lidstaten zullen wel nog altijd zelf kunnen beslissen hoe de maatregelen exact worden ingevuld. Ook een prijsplafond op gas wordt nog besproken, hoewel daar nog geen akkoord over is bereikt.

(bg)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.