EU dringt aan op voorbereiding op noodsituaties, waaronder mogelijke oorlog met Rusland


Key takeaways

  • Huishoudens moeten in geval van nood minstens 72 uur zelfvoorzienend zijn.
  • Lidstaten moeten richtlijnen geven voor het aanleggen van voorraden van essentiële goederen en toegang tot nooddiensten.
  • Burgers mondig maken door middel van publiek bewustzijn en zelfredzaamheid is cruciaal voor effectieve paraatheid.

Een nieuw rapport spoort inwoners van de Europese Unie aan om zich voor te bereiden op mogelijke noodsituaties, waaronder een oorlog met Rusland. Het rapport is geschreven door de voormalige Finse president Sauli Niinistö als speciaal adviseur van de voorzitter van de Europese Commissie en benadrukt het gebrek aan paraatheid van de EU voor zowel de COVID-19 pandemie als de Russische invasie in Oekraïne. Het benadrukt een verschuiving van reactieve reacties naar proactieve maatregelen.

Aanbevelingen en voorbereidingen

Het rapport beveelt aan dat huishoudens in geval van nood minstens 72 uur zelfvoorzienend zijn. Lidstaten zouden burgers moeten voorzien van richtlijnen voor het aanleggen van voorraden, evacuatieprocedures en toegang tot nooddiensten. Enquêtes die in het rapport worden aangehaald, geven een lijst van noodzakelijke huishoudelijke artikelen, zoals voedsel, water, medicijnen, een zaklamp en een radio op batterijen. Deze voorbereidingen zijn bedoeld om EU-burgers voor te bereiden op een reeks crises, van pandemieën en extreme weersomstandigheden tot gewapende agressie.

Het belang van zelfredzaamheid van burgers

De COVID-19 pandemie toonde het potentieel aan voor wijdverspreide paniekaankopen en tekorten, wat leidde tot het aanleggen van voorraden van essentiële goederen. Hoewel het rapport verschillende potentiële bedreigingen erkent, benadrukt het de agressieve acties van Rusland als een belangrijk punt van zorg voor de Europese veiligheid. Het benadrukt de noodzaak van een alomvattend EU-plan in het geval van een gewapende aanval tegen een lidstaat, in het besef dat een dergelijke actie gevolgen zou hebben voor alle 27 landen binnen het blok.

EU-brede maatregelen en implementatie

Het rapport stelt dat de empowerment van burgers centraal moet staan in elke effectieve paraatheidsstrategie. Het pleit voor het vergroten van het publieke bewustzijn en het aanmoedigen van zelfredzaamheid onder de EU-bevolking. Daarnaast stelt het verschillende EU-brede maatregelen voor, waaronder het toewijzen van ten minste 20 procent van de begroting van het blok aan het verbeteren van de veiligheid en crisisparaatheid, en het implementeren van een systeem van meer informatie-uitwisseling tussen de lidstaten. Het uitgebreide rapport werd woensdag gepresenteerd aan EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.