Key takeaways
- Het voorstel van de Europese Commissie om de Europese wapenindustrie te versterken heeft potentiële tekortkomingen, volgens een EU uitgavenwaakhond.
- Het voorgestelde financieringsniveau van 1,5 miljard euro kan onvoldoende zijn om de gestelde doelen te bereiken.
- Er is bezorgdheid over de versnippering binnen de Europese defensie-industrie en de vermeende achterstand in innovatie.
Een recent voorstel van de Europese Commissie om de Europese wapenindustrie te versterken heeft volgens een EU uitgavenwaakhond potentiële tekortkomingen. Het plan, dat in maart werd onthuld, wil 1,5 miljard euro uittrekken om de gezamenlijke aankoop van defensiematerieel door EU-regeringen aan te moedigen en de capaciteitsgroei bij Europese defensiebedrijven te stimuleren.
Dit initiatief komt voort uit een Oekraïens invasielandschap na 2022 waarin veel Europese landen hun defensie-uitgaven hebben verhoogd. De Commissie schat echter dat Europa de komende tien jaar 500 miljard euro extra aan defensie-investeringen nodig heeft. Bovendien bestaat er bezorgdheid over de versnippering binnen de Europese defensie-industrie en de vermeende achterstand in innovatie.
Zorgen over financiering en implementatie
Het voorstel van de Commissie, dat afhankelijk van goedkeuring tussen 2026 en 2027 zou moeten worden uitgevoerd, is een belangrijke poging om investeringen in de defensiesector van de EU te stimuleren. De Europese Rekenkamer heeft echter zijn bezorgdheid geuit over het feit dat het financieringsniveau mogelijk ontoereikend is om de gestelde doelen te bereiken.
Pogingen om zorgen weg te nemen
De Rekenkamer uitte het risico dat de middelen van de EU zouden kunnen worden verspreid over talloze projecten met een beperkte meetbare impact op EU-niveau. Bovendien wees de Rekenkamer erop dat grootschalige projecten waarschijnlijk meer dan twee jaar in beslag zullen nemen. Hoewel ze erkennen dat het huidige financieringsniveau bescheiden is, hebben ambtenaren van de Commissie de waarde benadrukt van het opzetten van een wettelijk kader om nauwere samenwerking te bevorderen en tegelijkertijd aanvullende financiering na te streven in de volgende langetermijnbegroting van de EU.
De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft prioriteit gegeven aan defensie en Andrius Kubilius, een voormalige premier van Litouwen, benoemd tot eerste EU-commissaris voor defensie. Kubilius is belast met het ontwikkelen van een witboek over de toekomst van de Europese defensie.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!