EU-bedrijven verhogen bewustzijn ICT-beveiliging

EU-bedrijven verhogen bewustzijn ICT-beveiliging
Het Centrum voor Cybersecurity in Brussel – HATIM KAGHAT/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Key takeaways

  • In 2024 had 60 procent van de EU-ondernemingen met tien of meer werknemers maatregelen geïmplementeerd om werknemers meer bewust te maken van ICT-beveiliging.
  • Tsjechië liep met 77,5 procent voorop in het geven van prioriteit aan bewustwording van werknemers, gevolgd door Finland en Denemarken.
  • Een aanzienlijk aantal ondernemingen had in 2023 te maken met ICT-beveiligingsincidenten, waaronder verstoringen van ICT-diensten, beschadiging of verlies van gegevens en mogelijke inbreuken op vertrouwelijke informatie.

In 2024 had een aanzienlijke meerderheid van de EU-ondernemingen met tien of meer werknemers maatregelen genomen om hun personeel te informeren over ICT-beveiligingsverantwoordelijkheden. Dit cijfer bereikte 60 procent, een opmerkelijke stijging ten opzichte van de 58,3 procent in 2022. Tsjechië liep voorop met 77,5 procent van de ondernemingen die prioriteit gaven aan de bewustwording van werknemers, op de voet gevolgd door Finland (74,8 procent) en Denemarken (70,1 procent). Griekenland daarentegen bleef achter met slechts 31,7 procent, samen met Kroatië (39,0 procent) en Letland (47,5 procent). Dit meldt Eurostat.

Ook op Europees niveau een positieve trend

In de hele EU was er een positieve trend: 19 lidstaten meldden een toename van het aantal bedrijven dat zich actief bezighield met ICT-beveiliging ten opzichte van 2022. België liet de meest significante verbetering zien, met een stijging van 9,1 procentpunten. Finland volgde op de voet met een stijging van 7,5 procentpunten, terwijl Polen een opmerkelijke stijging van 6,0 procentpunten liet zien. Estland daarentegen kende de grootste daling (-6,4 procentpunten), gevolgd door Ierland (-6,3 procentpunten) en Letland (-3,0 procentpunten).

ICT-beveiligingsincidenten

In 2023 had een aanzienlijk aantal ondernemingen te maken met ICT-beveiligingsincidenten met gevolgen als onderbreking van ICT-diensten, beschadiging of verlies van gegevens en mogelijke inbreuken op vertrouwelijke informatie. In totaal gaf 21,5 procent van de ondernemingen aan deze gevolgen te ondervinden. Een van de meest voorkomende problemen was het niet beschikbaar zijn van ICT-diensten, voornamelijk als gevolg van hardware- of softwarestoringen (18 procent). Gegevensvernietiging of -corruptie als gevolg van soortgelijke storingen volgde als de op één na meest voorkomende zorg (3,9 procent). Onopzettelijke openbaarmaking van gegevens door werknemers kwam minder vaak voor en trof slechts 1,2 procent van de bedrijven.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

02:00