Key takeaways
- De krapte op de arbeidsmarkt in de EU bedroeg 12 procent van de totale beroepsbevolking.
- Spanje vertoonde met 20,2 procent de grootste arbeidsmarktskrapte, gevolgd door Italië, Zweden en Griekenland.
- De werkloosheid bedroeg 5,8 procent van de uitgebreide beroepsbevolking in 24 EU-landen.
In 2023 bedroeg de krapte op de arbeidsmarkt in de EU 12 procent van de uitgebreide beroepsbevolking, wat betekent dat 27,1 miljoen personen in de leeftijd van 15 tot 74 jaar een onbenut arbeidsaanbod hadden. Dit onbenutte arbeidspotentieel omvatte mensen die werkloos waren, te weinig werk hadden, actief werk zochten maar niet onmiddellijk beschikbaar waren, of direct beschikbaar waren voor werk maar niet actief zochten. Dit meldt Eurostat.
Arbeidsmarktskrapte geeft inzicht in de omvang van de beschikbare maar onproductieve arbeidscapaciteit. Economen gebruiken deze metriek om werkgelegenheidstrends en de algehele economische gezondheid te beoordelen, aangezien een lage slack duidt op een efficiënt gebruik van arbeidspotentieel.
Regionale verschillen in onbenutte capaciteit op de arbeidsmarkt
In 2023 vertoonde Spanje met 20,2 procent van de uitgebreide beroepsbevolking de grootste krapte op de arbeidsmarkt, gevolgd door Italië (17,7 procent), Zweden (16,4 procent) en Griekenland (16,3 procent). Daarentegen vertoonde Polen met 4,8 procent de laagste krapte, terwijl Malta (5,2 procent), Hongarije (6,0 procent), Tsjechië (6,4 procent) en Slovenië (6,5 procent) ook relatief lage cijfers rapporteerden.
Samenstelling van de arbeidsmarkt
De werkloosheid bedroeg 5,8 procent van de uitgebreide beroepsbevolking, terwijl personen die beschikbaar waren voor werk maar niet actief naar werk zochten 2,8 procent uitmaakten. Werkloze deeltijdwerkers vertegenwoordigden 2,5 procent, en mensen die werk zochten maar niet onmiddellijk beschikbaar waren, maakten 0,9 procent uit van de uitgebreide beroepsbevolking.
Een analyse van elke component laat zien dat in 24 EU-landen werkloosheid het grootste aandeel binnen de vier categorieën uitmaakte. Spanje (11,7 procent) en Griekenland (10,8 procent) hadden de hoogste percentages werklozen. Opvallende uitzonderingen waren Nederland en Ierland, waar deeltijdwerknemers met respectievelijk 5,1 procent en 4,5 procent de belangrijkste onbenutte component vormden. In Tsjechië hadden personen die werk zochten maar niet onmiddellijk beschikbaar waren, het grootste aandeel (3,2 procent). België heeft 5 procent werklozen volgens Eurostat, wat net onder het EU-gemiddelde valt.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!