Apple, Meta, Google…: EU wijst 6 technologiebedrijven en 22 diensten aan die de DMA-regels moeten respecteren

Apple, Meta, Google…: EU wijst 6 technologiebedrijven en 22 diensten aan die de DMA-regels moeten respecteren
Getty Images

De Europese Commissie heeft de officiële lijst gepubliceerd van diensten die worden aangeboden door zogenaamde “gatekeepers”. Die techbedrijven moeten vanaf het voorjaar van 2024 voldoen aan de Digital Markets Act (DMA).

In het nieuws: Zes techbedrijven zijn door de Europese Commissie aangewezen als gatekeepers: Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta en Microsoft.

  • Samsung, aanvankelijk opgenomen op de voorlopige lijst die in juli werd gepubliceerd, ontsnapt (momenteel) aan die regelgeving.

De details: In totaal gaat het om 22 diensten die worden aangeboden door de bovengenoemde techgiganten.

  • Onder de sociale netwerken: TikTok, Facebook, Instagram en LinkedIn.
  • Ook Google Maps, Play en Shopping, Amazon Marketplace, App Store en Meta Marketplace ontsnappen niet aan de DMA.
  • Wat de advertentiediensten betreft, gaat het om die Google, Amazon en Meta.
  • De berichtendiensten WhatsApp en Messenger moeten dezelfde regels respecteren.
  • Hetzelfde geldt voor Youtube, een platform waarop je video’s kunt delen.
  • De webbrowsers Chrome en Safari moeten ook tegemoet komen aan de Europese regelgeving.
  • Als het gaat om besturingssystemen, heeft de EU verrassend genoeg gekozen voor Android, iOS en Windows.

Opgemerkt: De berichtenapplicatie van Apple, iMessage, en de zoekmachine van Microsoft, Bing, staan niet op de lijst. De argumenten die de twee Amerikaanse giganten aanvoerden in hun verdedigingscampagne lijken hun vruchten te hebben afgeworpen.

  • De webbrowser Edge, Microsofts advertentiedienst en de e-mailclients Gmail en Outlook ontbreken ook op de lijst.
  • De twee giganten hebben het echter niet gemakkelijk: ten eerste omdat hun andere diensten wel op de lijst staan, en ten tweede omdat de Commissie al heeft gewaarschuwd dat ze gaat onderzoeken of iMessage en andere Microsoft-diensten aan de eisen van de verordening voldoen.
    • Indien Apple’s iMessage onder de DMA-regels valt, betekent dit dat Apple de berichtendienst moet openstellen voor andere aanbieders
    • iPadOS wordt ook onderzocht.
    • Apple zei “zeer bezorgd” te zijn over de nieuwe regels en voerde zoals gewoonlijk aan dat ze de privacy en gegevensbeveiliging in gevaar brengen. “We zullen ons richten op het beperken van deze gevolgen en onze Europese klanten de beste producten en diensten blijven leveren”, aldus Apple.

Wat betekent dit precies?

Ter herinnering: De Digital Markets Act (DMA) is bedoeld om de marktmacht van de techgiganten in te perken door onder andere gevestigde platforms en ecosystemen te dwingen zich open te stellen voor concurrentie en concurrentiebeperkend gedrag aan banden te leggen.

  • Dit betekent dat berichtenapps verplicht worden om zichzelf interoperabel te maken met hun concurrenten.
  • Besturingssystemen zullen zodanig aangepast moeten worden, zodat ze appwinkels van derden kunnen aanbieden en ontwikkelaars in staat stellen om alternatieve betalingsopties binnen de applicatie aan te bieden.
    • Dat is een regelgeving die vooral Apple en iOS pijn zal doen. Het bedrijf uit Cupertino staat bekend om zijn gesloten ecosysteem.

Concreet: De diensten en platforms die worden genoemd moeten voldoen aan de regels die gelden onder de DMA, afhankelijk van de sector waarin ze actief zijn.

  • Wat bijvoorbeeld besturingssystemen betreft, zullen Android, iOS en Windows eindgebruikers in staat moeten stellen om vooraf geïnstalleerde toepassingen gemakkelijk te verwijderen of de standaardinstellingen van besturingssystemen, virtuele assistenten of webbrowsers te wijzigen die hen naar de producten en diensten van de “gatekeeper” leiden. Voorts moeten ze keuzeschermen voor belangrijke diensten aanbieden.
  • Voor verschillende van hen: “verbod om de eigen producten of diensten gunstiger te classificeren dan die van derden.”
  • Het “verbod op het volgen van eindgebruikers buiten het eigen platform met het oog op gerichte reclame, zonder de daadwerkelijke toestemming van de eindgebruiker” is ook van toepassing op verschillende soorten diensten en platforms.
  • Bij niet-naleving zal de EU hard optreden met boetes tot 10 procent van de totale jaarlijkse wereldwijde omzet van het bedrijf, of tot 20 procent bij herhaalde overtredingen.

Over het algemeen zijn de verplichtingen waaraan Big Tech moet voldoen vrij beperkend. Dat is voldoende om de techreuzen kwaad te maken. Daarom verwacht de Europese Commissie een golf van protesten, zoals de Financial Times eerder deze week onthulde. Denk bijvoorbeeld aan het tegenoffensief van Amazon nadat de Commissie het e-commerceplatform bestempelde als een “zeer groot internetplatform”, waardoor het moet voldoen aan de Digital Services Act (DSA).

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.