Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 25 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Essentiële voedingsstoffen voor je ogen

Logo Business AM

09/07/2019 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

Geschreven met input van online vitamineshop Flinndal

Wortelen zijn misschien het meest bekende voedsel om je ogen gezond te houden. Maar er zijn nog heel wat andere voedingsmiddelen en -stoffen die zelfs belangrijker kunnen zijn om je gezichtsvermogen scherp te houden naarmate je ouder wordt.

Vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen zijn onmisbaar om je gezichtsvermogen optimaal te houden en je ogen te beschermen tegen zichtstoornissen en oogziektes. Een gezond dieet voor je ogen bestaat voornamelijk uit het eten van veel groenten en fruit. Eet je weinig groenten en fruit, dan kan online vitamineshop Flinndal jouw mogelijk tekort aan voedingsstoffen aanvullen. De lijst is niet volledig, maar door de volgende voedingsstoffen in je dieet op te nemen, houd je je ogen al gezond.

Beta-caroteen

Bij gebruik van beta-caroteen samengevoegd met het mineraal zink en vitamines C en E, kan beta-caroteen de ontwikkeling van het afsterven van de kegeltjes in de macula, ook wel de gele vlek genoemd, verminderen.

Bioflavonoïden (flavonoïden)

Bioflavonoïden kunnen de ogen beschermen tegen staar en eveneens het afsterven van de kegeltjes in de macula.

Luteïne en Zeaxanthin

Beide zijn krachtige anti-oxidanten en kunnen cataract en maculadegeneratie helpen voorkomen. Luteïne en zeaxanthine werken ook als natuurlijke beschermers tegen schadelijk blauw licht en tegen de zon, door overtollig licht te absorberen.

Omega 3-vetzuren

Deze voedingsstof helpt maculadegeneratie en droge ogen voorkomen.

Selenium

Selenium helpt het lichaam om vitamine E te absorberen. Dat is nodig voor een gezond gezichtsvermogen. Vitamine E verlaagt het risico op gezondheidsproblemen van de ogen bij het ouder worden. Selenium kan ook de ontwikkeling vertragen van symptomen aan de ogen die gerelateerd zijn aan de ziekte van Graves. Dat is een ziekte waarbij het immuunsysteem het lichaam aanvalt en de werking van de schildklier aantast.

Vitamine A

Vitamine A en het zicht zijn krachtige bondgenoten. Wortelen bevatten veel bèta-caroteen en vitamine A, die kunnen bijdragen aan de gezondheid van je ogen. Vitamine A is een geweldige bron om maculadegeneratie en cataract tegen te gaan. Vitamine A beschermt je ogen ook tegen nachtblindheid en droogheid.

Vitamine C

Vitamine C is een anti-oxidant die we terugvinden in een aantal fruit- en groentesoorten. Het vermindert de ontwikkeling van cataract en het afsterven van de kegeltjes in de gele vlek.

Vitamine D

Melk en andere voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan vitamine D kunnen een belangrijke rol spelen in het gezond en sterk houden van ons gezichtsvermogen naarmate we ouder worden. Maar ook ons lichaam produceert vitamine D. Er is niets wat de vitamine D die we verkrijgen van de zon, kan vervangen.


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks