De People’s Bank of China verlaagde de eenjaarsrente, maar minder dan verwacht. De vijfjaarsrente, die dient als benchmark voor de hypotheekmarkt, bleef ongewijzigd.
Een erkenning van onmacht? China’s reactie op de economische crisis is niet waarop gehoopt werd

Waarom is dit belangrijk?
China heeft te maken met een uiterst teleurstellend herstel na de crisis, wat zijn tol eist op de wereldeconomie. Sommigen verwachten een sterke fiscale reactie van Beijing, zoals het geval was in het Westen na de gezondheidscrisis, maar China's handen lijken gebonden.In het nieuws: de timide reactie van de centrale bank van China.
- De People’s Bank of China heeft haar basisrente voor eenjarige leningen verlaagd met 10 basispunten, van 3,55 procent naar 3,45 procent, net onder de 15 basispunten die de meerderheid van de economen verwachtte in een peiling van Reuters. Dit tarief is de benchmark voor de meeste leningen aan huishoudens en bedrijven.
- De centrale bank liet zelfs haar vijfjaarsrente ongewijzigd op 4,2%, ook al hadden economen verwacht dat deze met 15 punten zou dalen. Deze rente is de benchmark voor hypotheekleningen. De sector heeft echter liquiditeit nodig, nu Country Garden op het punt staat failliet te gaan en Evergrande in de Verenigde Staten het faillissement heeft aangevraagd.
De details: de markten zijn teleurgesteld.
- De reactie van China heeft analisten teleurgesteld, maar ze zijn niet verrast. “Deze teleurstellende aankondiging sterkt ons in onze mening dat het onwaarschijnlijk is dat de People’s Bank of China de veel verdergaande renteverlagingen zal doorvoeren die nodig zouden zijn om de kredietvraag te stimuleren”, schreef Julian Evans-Pritchard, verantwoordelijke voor China bij Capital Economics, in een notitie die CNBC heeft gezien.
- Volgens Jens Nordvig, CEO van Exante Data Inc, geïnterviewd door Yahoo Finance, is de reactie van China symptomatisch: “We zitten in een beleidsvacuüm. Er lijkt een intern meningsverschil te zijn over wat het beleid zou moeten zijn in China en dat creëert een ontkoppeling en een vertraging, en dat maakt de markten zeer, zeer ongemakkelijk.”
- Maandag daalde de Hang Seng index met bijna 1,8 procent, tot het laagste niveau sinds eind november. De index van de grootste offshore noteringen van Hongkong daalde ook met 1,9 procent.
De essentie: de machteloosheid van China.
- De officiële groeidoelstelling van “ongeveer 5 procent” die in maart werd aangekondigd, lijkt moeilijk haalbaar. China’s groei zal natuurlijk hoger zijn dan die van veel andere economische blokken, waarbij die van de VS wordt geschat op 1,1 tot 2 procent. Maar Beijing investeert 40 procent van zijn BBP per jaar, vergeleken met de helft daarvan in Washington, merkt Reuters op.
- China kampt met deflatie. De schuld ligt bij de binnenlandse consumptie die niet van de grond komt en de stagnerende buitenlandse vraag die de Chinese export beperkt. Voeg daar een enorme schuldenlast, een record aan jeugdwerkloosheid en een latente vastgoedcrisis aan toe en je hebt alle ingrediënten voor een economische crisis.
- China heeft verschillende grote plannen aangekondigd om zijn economie te stimuleren, maar in werkelijkheid heeft het Middenrijk niet de middelen om zijn ambities waar te maken en zal het een nieuwe schuldengolf na drie jaar gezondheidscrisis willen vermijden. De timide reactie van de centrale bank kan ook worden verklaard door de angst voor een verdere verzwakking van de yuan, die zich al in onrustig vaarwater bevindt.
(nd/cv)