Econoom Erik Joly: “Zie geen reden voor ECB om geweer van schouder te veranderen”

De Europese Centrale Bank neemt donderdag een besluit over de rente. Erik Joly, de hoofdeconoom bij ABN Amro België, verwacht niet dat de recente turbulentie op de beurzen de ECB ervan zal weerhouden om de rente met de aangekondigde 50 basispunten te verhogen.


Luister naar het volledige interview met Erik Joly:


In het nieuws: Het is uitkijken naar de rentebeslissingen van de ECB en de Federal Reserve. De Europese Centrale Bank beslist komende donderdag en de Fed een kleine week later.

De verwachting: Wat de Fed betreft, wordt het afwachten hoe de financiële turbulentie rond Silicon Valley Bank evolueert, zegt Erik Joly. Maar de koers van de ECB daarentegen staat redelijk vast.

  • “Ik denk niet dat de ECB haar beleid zal wijzigen”, zegt hij over het komende rentebesluit. “Ook niet dit in het licht van datgene wat we recent gezien hebben in de Verenigde Staten, trouwens.”
  • Voorzitter Christine Lagarde liet begin februari duidelijk uitschijnen dat de ECB de rente nog eens met 50 basispunten optrekt, en dat blijft de algemene verwachting. “Er is op dit ogenblik geen enkele reden waarom de Europese Centrale Bank het geweer van schouder zou veranderen.”

De analyse: Een vrij forse renteverhoging met 50 basispunten is nodig om de hardnekkige inflatie tegen te gaan. Bovendien is er van de gevreesde recessie vooralsnog geen sprake, wat de monetaire beleidsmakers meer ruimte geeft om op de rem te staan.

  • “De inflatie is wel aan het aftoppen, maar tegelijkertijd blijft ze wel hoog”, merkt Joly op.
  • En over de groei: “Ik moet zeggen dat onze Europese economie het wonderbaarlijk goed blijft doen. In normale omstandigheden na – één – de coronacrisis en – twee – het conflict in Oekraïne, hadden we toch al lang verwacht dat er een recessie zou aankomen, of dat die er al zou geweest zijn. Maar op dit ogenblik is dat nog niet het geval.”

De voorspelling: Bij ABN Amro denken ze evenwel dat een Europese recessie toch moeilijk af te wenden zal zijn.

  • “Wij denken wel dat die recessie er hoe dan ook zit aan te komen. We hebben zeer veel geluk gehad met onze energiebevoorrading en de (gedaalde, red.) energieprijzen. Dat heeft er voor gezorgd dat het allemaal iets soepeler is verlopen.”
  • “Maar die recessie komt er aan. Alleen zal ze misschien minder diep snijden en iets langer uitgesponnen worden over de tijd.”

(dv)

Meer