Terwijl de inflatie in Turkije de waarde van de lira gigantische laagtes doet verkennen, doet de Turkse vastgoedmarkt gouden zaken. Vooral buitenlanders lijken te profiteren van de goedkope lira en trekken naar Turkije om een woning te kopen. Dat schrijft persagentschap Reuters.
De Turkse lira ondergaat een waanzinnige inflatie van 20 procent en dat zien buitenlandse investeerders in vastgoed maar al te graag gebeuren. Het aantal Turkse huizen dat makelaars aan buitenlanders verkocht is in november met 50 procent toegenomen, over het algemeen werd in november 59 procent meer vastgoed verkocht dan het jaar ervoor.
Bescherming tegen inflatie
“Mensen zien vastgoed als een beschermingsmiddel tegen inflatie”, laat vastgoedmakelaar Makbule Yonel Maya, van de Turkse investeringsbank TSKB, weten aan Reuters. Daarnaast blijft president Erdogan vasthouden aan een lage rentevoet, ondanks de hoge inflatie. Door de lage rente is het aantrekkelijker om een lening aan te gaan, wat op zijn beurt een extra stimulans is voor investeerders in vastgoed.
In november werden bijna 7.400 huizen verkocht aan buitenlanders, wat het hoogste aantal is sinds 2013, toen het Turkish Statistical Institute de cijfers begon bij te houden. De sterkste kopers blijken vooral Irakezen, Iraniërs en Russen te zijn en de populairste locatie om vastgoed te kopen is Istanboel.
Onorthodox beleid Erdogan
Erdogans onorthodoxe economisch beleid krijgt al langer kritiek van economen. Een normale reactie op het stijgende inflatiepeil zou net zijn om de rente terug naar omhoog te brengen, maar Erdogan weigert van koers te wijzigen en houdt koppig vast aan renteverlagingen. Hierdoor zien veel Turken hun geld elke maand aanzienlijk in waarde afnemen. Dat maakt het des te aantrekkelijker voor buitenlanders die met hun eigen, sterkere munten, in goedkoop vastgoed kunnen investeren in Turkije.
De aankoop van Turks vastgoed door buitenlanders zou in totaal goed zijn voor zo’n 8,5 miljard dollar aan buitenlandse valuta. Dat wil zeggen dat de Turkse economie momenteel aan een serieuze levenslijn van buitenlands geld hangt.