Erdogan roept op tot boycot: ‘Koop geen Franse merken meer’

President Recep Tayyip Erdogan heeft zijn landgenoten maandag opgeroepen om Franse producten te boycotten.

‘Net zoals in Frankrijk sommigen zeggen om geen Turkse merken meer te kopen, spreek ik van hieruit tot mijn landgenoten: let vooral niet op Franse merken en koop ze niet’, zei Erdogan in een toespraak in Ankara. Tussen Turkije en Frankrijk is de voorbije dagen een diplomatieke rel ontstaan na kritische opmerkingen die de Franse president Emmanuel Macron had gemaakt over de islam.

Leerkracht onthoofdt

De Franse president had gewaarschuwd tegen islamisme na de onthoofding van de Franse leraar Samuel Pat. Een geradicaliseerde moslim vermoordde de leerkracht vorige week omdat hij cartoons over de profeet Mohammed gebruikt had in zijn les.

In een tv-toespraak had de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de geestelijke gezondheid van zijn Franse ambtgenoot in vraag gesteld.

Lira

Sinds vrijdag hebben ook verschillende organisaties uit het Midden-Oosten opgeroepen om Franse producten te boycotten. Twee winkelketens uit Qatar maakten bekend dat ze Franse producten uit de handel gaan nemen. De universiteit van Qatar gaat haar ‘culturele week’ uitstellen, die in het teken stond van de Franse cultuur. Op sociale media worden ook beelden verspreid uit Koeweit van Kiri- en Babybel-kaas die uit de winkelrekken wordt gehaald. 

De waarde van de Turkse lira ten opzichte van de euro en de dollar nam een duik na de oproep tot boycot van Erdogan. 1 dollar is nu al 8 lira waard.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20