Beursanalist Stefan Willems: “Er komen wel renteverhogingen aan, maar de markt gelooft het niet meer”

Stefan Willems van Spaarvarkens.be geeft aan Business AM Radio uitleg over de reactie van de markt op het centrale bankenbeleid. 

Waarom is dit belangrijk?

De centrale banken dragen de broek op de financiële markten. Met renteverhogingen trachten ze de inflatie te beteugelen, maar de markten reageren onvoorspelbaar.

Beluister hier het volledige interview met Stefan Willems.

Op de rem

  • “In de Verenigde Staten heeft men al gezegd dat ze de rem gaan gebruiken: er zullen nog renteverhogingen komen, maar die gaan waarschijnlijk kleiner zijn dan verwacht. Enkel in Europa zie je dat de Europese Centrale Bank zegt: ‘ja, we gaan toch nog wel stevig die rentepedaal induwen’, er komen wel renteverhogingen aan, maar de markt gelooft het niet meer echt.” aldus Willems.
  • “De afgelopen weken zie je heel duidelijk dat veel bestuurders van de centrale bank het nieuws constant moeten temperen. Ze zeggen dat die rente wel veel hoger zal uitkomen dan verwacht.”
  • “Het is altijd beter om iets te streng te zijn dan iets te positief”, legt Willems verder uit. “Stel dat men nu zou zeggen ‘oké, wij gaan de rente minder zwaar verhogen’ en op het einde van de dag blijkt dat de inflatie toch weer zou gaan stijgen – wat trouwens een heel realistisch scenario is – dan gaat men wel meteen wijzen naar de centrale banken en zeggen dat ze hun job niet hebben gedaan.”

Te optimistisch

  • “Misschien stabiliseert de rente van de VS, maar zal die veel langer hoog blijven dan verwacht. En de markten verwachten wel degelijk renteverlagingen in de tweede jaarhelft. Ik denk dat dat misschien wat te optimistisch zal zijn.”
  • “Er zijn ook veel beleggers die hebben gemerkt dat ze de rally van januari hebben gemist. Ook voor fondsbeheerders is dat een ramp.”
  • “Iedereen die nu in cash zit, mist heel veel rendement en die worden nu een beetje manu militari gedwongen om die markt weer op te gaan. Dat kan nog wel eens zorgen voor verder koopdruk.”
  • “Ik weet niet wat de komende weken, maanden zal geven, maar we zien wel heel duidelijk opwaartse krachten.”

(as)

Meer