Er is een land waar een kwart van de post verloren gaat… omdat de huizen er niet genummerd zijn

In Costa Rica is gestart met een fundamentele reorganisatie van de nationale postbedeling. Voor het eerst in de geschiedenis kent het land immers aan zijn inwoners een officieel adres toe. Tot nu toe werden adressen louter omschreven aan herkenningspunten. Straatnamen en huisnummers bestonden echter niet, wat onder meer de postbedeling in Costa Rica tot een gigantische uitdaging maakte.

“Er zijn een aantal populaire systemen om een adres te bepalen,” voert het magazine The Economist aan. “Meestal wordt de huizen van een straat met oplopende cijfers geïdentificeerd, met even en oneven adressen aan de twee zijden van de weg. Andere concepten geven met de huisnummers de afstand tot het begin van de weg aan.”

“Er zijn ook echter afwijkende systemen. In Berlijn lopen de nummers aan één zijde van de straat op, terwijl aan de overkant met een afnemende volgorde wordt gewerkt. In Brasilia worden de verschillende stadsblokken met een eigen getal aangeduid, wat er echter vaak toe leidt dat bezoekers door een verkeerd genoteerd cijfer naar een totaal ander gebied in de stad worden geleid.”

“Ook in Japan kan het terugvinden van een adres een zware opdracht blijken,” aldus nog The Economist. “Woningen worden er met willekeurige huisnummers, vaak op basis van de bouwdatum, aangeduid. Dat leidt tot een gigantische puzzel waardoor het vaak extreem moeilijk wordt om in stadswijken de juiste woning terug te vinden.”

“Het Japanse systeem werkt zo verwarrend dat op vele adreskaarten ook een route staat afgedrukt om de bewoner te kunnen terugvinden. Toch blijven al die vreemde systemen nog altijd beter dan een gebied zonder officiële adressen, zoals in Costa Rica lange tijd het geval is geweest. Pas recent is het land begonnen met het concept van straatnamen en huisnummers.”

In Costa Rica was het de gewoonte om een adres te omschrijven met zijn ligging tegenover bepaalde herkenningspunten, zoals een kerk, een school of een grote winkel. “Het kan dan ook geen verrassing zijn dat in Costa Rica een kwart van de postbestellingen nooit zijn bestemming bereikte,” geeft The Economist aan.

De postproblemen zouden volgens een rapport van de Inter-American Development Bank het land jaarlijks ongeveer 720 miljoen dollar kosten. Nadat in de hoofstad San José twee jaar geleden werd begonnen met het toekennen van straatnamen en huisnummers, werd nu beslist om het nieuwe systeem in het hele land te implementeren.

Ook in Ierland wordt het adresbestand fundamenteel geherstructureerd. Ierland was immers één van de weinige ontwikkelde naties waar geen systeem van postcodes werd gebruikt. Het land wil echter volgend jaar één van de meest gesofisticeerde systemen introduceren, waarbij aan elke woning een individuele code van zeven cijfers zal worden toegewezen.

Dat nieuwe systeem zou online kaarten en satellietnavigatie volkomen accuraat moeten maken. (mah)

Meer