Enorme storingen verwacht in Duitse toeleveringsketen door Omikron

De Duitse brancheorganisatie BGA heeft woensdag gewaarschuwd voor massale verstoringen van de toeleveringsketen. De verstoringen zouden het gevolg zijn van de snelle verspreiding van de Omikron-variant. De organisatie stelde wel dat een langdurige instorting van de toeleveringsketens onwaarschijnlijk is.

De Duitse industrie is getroffen door bevoorradingstekorten van microchips en andere componenten. De stijgende coronabesmettingen vertroebelen de vooruitzichten voor de detailhandel begin 2022.

“Er is geen risico op instorting, maar wel op een enorme verstoring van de toeleveringsketen, op zijn minst toch tijdelijk”, meldt Dirk Jandura, voorzitter van de BGA, volgens de Duitse mediagroep Funke.

Veel groothandelaars van overal ter wereld hebben hun toeleveringsketens flexibeler gemaakt sinds de pandemie. Toch kunnen er nog steeds verstoringen in de wereldwijde toeleveringsnetwerken optreden, zei hij. “Je kunt je niet volledig indekken tegen een wereldwijde pandemie”, zei Janudra. Hij riep de overheid op om steun te voorzien in de vorm van lagere energie- en elektriciteitsprijzen.

Recordaantal besmettingen sinds begin pandemie

Op dit moment is Omikron verantwoordelijk voor meer dan 44 procent van de coronabesmettingen in Duitsland, weet Reuters. De laatste 24 uur registreerden gezondheidsinstellingen 80.430 gevallen. Dat meldt het Robert Koch Instituut (RKI) en DW op woensdag. Het gaat om een recordaantal gevallen sinds het begin van de pandemie.

De Duitse regering is bezorgd dat het toenemende aantal besmettingen kritieke diensten tot stilstand zou kunnen brengen. Regels voor een restaurant- en cafébezoek worden daarom fel aangescherpt en de quarantaineperiode bij een besmetting wordt ingekort. 

De Duitse Kamer van Koophandel verwelkomde de nieuwe isolatievoorschriften, maar zei bezorgd te zijn over een toenemend aantal besmettingen in de logistieke sector. Die sector kampt namelijk al met grote personeelstekorten. Verder waarschuwde hij voor de gevolgen voor de detailhandel in levensmiddelen en de medische productiesectoren.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.