Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 27 FEB

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Enkel blanke mannen in bestuur? Goldman Sachs helpt niet meer met uw beursgang

Logo Business AM
Business

24/01/2020 | Pieterjan Neirynck | 2 min leestijd

Isopix

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs weigert binnenkort beursgangen te organiseren voor bedrijven met alleen maar blanke heteromannen in het bestuur.

De regel geldt vanaf 1 juli voor Europese en Amerikaanse bedrijven, zei David Solomon op het Wereld Economisch Forum in Davos. ‘Vanuit bestuurlijk oogpunt is diversiteit in de raad van bestuur een belangrijke kwestie’, verdedigt de topman de beslissing.

Nog volgens de topman is de diversiteit vooral gericht op vrouwen. Solomon stelt dat Amerikaanse beursgangen in het verleden ‘aanzienlijk beter’ verliepen als er minstens één vrouwelijke bestuurder aan boord is.

Voorbeeldfunctie

Goldman Sachs is de grootste begeleider van beursgangen in de Verenigde Staten en heeft daarom een voorbeeldfunctie. Kenners speculeren dat branchegenoten als JPMorgan en Morgan Stanley met vergelijkbare maatregelen gaan komen.

De zakenbank oefende vorig jaar al druk uit op aanbieder van kantoorruimtes WeWork, dat naar de beurs wilde maar daar uiteindelijk van afzag, om een vrouwelijke directeur aan het bestuur toe te voegen. Zelf heeft Goldman vier vrouwelijke bestuurders, op een raad van elf.

Boete in Californië

De vraag naar diversiteit in het bestuur komt uit steeds meer hoeken. Zo geldt er sinds kort een boete in de staat Californië van 100.000 dollar voor beursgenoteerde bedrijven met alleen maar mannen in de top.

Grote vermogensbeheerders als BlackRock en State Street eisen van bedrijven waarin ze beleggen dat er vrouwelijke directeuren zijn. Vorig jaar ging bijna de helft van de open topposities bij de grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven naar een vrouw.

Source: Belga


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton
quote greta thunberg

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Zo gezegd: Satya Nadella

Milieubewustzijn moet een factor zijn in groeiplannen van bedrijven. Zoniet komt het kapitalistische en economische stelsel van de VS in gevaar.

Satya Nadella, CEO van Microsoft
Quote van de dag van Bloomberg

Als president van de Verenigde Staten zal ik de East Room van het Witte Huis inrichten als landschapskantoor. En ik zal daar bij het team zitten. Het Oval Office zal ik enkel gebruiken voor wat officiële momenten – en nooit om te tweeten.

Mike Bloomberg, Democratisch kandidaat-president