Enig teken van hoop: Daling Europese autoverkoop begint af te remmen

Tijdens de maand mei heeft de Europese autoverkoop de eerste tekenen van een herstel na de terugval door de coronacrisis laten optekenen. Dat blijkt uit cijfers van Acea, de federatie van de Europese autosector.

‘In mei konden vele showrooms, na een verplichte sluiting van twee maanden, opnieuw de deuren openen,’ aldus het persbureau Bloomberg.

Voorzichtig

Cijfers van Acea toonden aan dat de registratie van nieuwe personenwagens in de Europese Unie, de European Free Trade Association en het Verenigd Koninkrijk tijdens de maand mei met 57 procent daalden tegenover dezelfde periode vorig jaar.

‘Daarmee laat de maand mei de slechtste prestaties optekenen sinds Acea dertig jaar geleden met zijn rapportering van start ging. Toch is er sprake van een verbetering tegenover de maand april, toen een achteruitgang met 78 procent moest worden gemeld.’

Bloomberg wijst er echter op dat over het mogelijk herstel voorlopig weinig concrete uitspraken kunnen worden gedaan. Een aantal autobouwers verwachten immers bijzonder negatieve cijfers over het tweede kwartaal te moeten melden. Dat geldt onder meer voor groepen zoals Volkswagen of Fiat Chrysler. In de Verenigde Staten voorspelde ook Ford tijdens het tweede kwartaal een verlies van 5 miljard dollar te zullen moeten boeken.

‘De industrie hoopt op een wending deze zomer,’ aldus het persbureau. ‘Vele consumenten zouden voor hun vakanties immers mogelijk een verplaatsing met de auto verkiezen boven een vliegtuigreis naar een verre bestemming. Dat zou mogelijk een stimulans voor de verkoop van nieuwe wagens kunnen vormen. In de Verenigde Staten kon alvast een duidelijke toename van de suv-verkoop worden opgetekend.’

De industrie hoopt dat consumenten deze zomer een verbetering zullen bewerkstelligen door voor hun vakantie naar auto’s te gaan in plaats van naar verre bestemmingen te vliegen. Amerikaanse klanten kochten in mei suv-modellen en vrachtwagens in groten getale.

China

‘Een ander positief signaal komt uit China,’ benadrukt Bloomberg. ‘De Chinese autoverkoop kende vorige maand voor de eerste keer in bijna een jaar opnieuw een groei. De regio is voor vele Europese autofabrikanten een belangrijke markt worden. Ze hopen dat China hen immers compensaties zal kunnen bieden voor de zwakke prestaties op hun thuismarkten.’

Ondanks het herstel kende de Europese autoverkoop tijdens de eerste vijf maanden van dit jaar een achteruitgang met 43 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. ‘Dat is een teken dat het herstel enige tijd in beslag zou kunnen nemen,’ benadrukt Bloomberg. ‘Het aantal inschrijvingen in de regio zal dit jaar volgens ramingen met maar liefst een vijfde afnemen.

Alle Europese landen toonden tijdens de maand mei een daling met dubbele cijfers. In Duitsland viel de verkoop tegenover de maand mei vorig jaar met 50 procent terug. Gelijkaardige cijfers werden opgetekend in Frankrijk en Italië. In Spanje en het Verenigd Koninkrijk liep die achteruitgang echter op tot respectievelijk 73 procent en 89 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20