Engie zet CEO aan de deur

De positie van Isabelle Kocher aan de top van energiereus Engie staat onder zware druk – Isopix

Engie, het moederbedrijf van Electrabel, hernieuwt het mandaat van CEO Isabelle Kocher niet. Dat meldt het bedrijf donderdag na een vergadering van de raad van bestuur.

‘De raad van bestuur kwam vandaag samen om de verlenging van het mandaat van Isabelle Kocher te bespreken, dat afloopt in mei 2020’, klinkt het in een persbericht. ‘Na een gedetailleerde analyse van haar ambtsperiode, heeft de raad van bestuur beslist dat het verdere beheer van de groep moet gebeuren onder een nieuw leiderschap.’

Voorts wil Engie een stap voorwaarts zetten in de transformatie van het bedrijf en de strategie verdiepen om van Engie een leider te maken in de energie- en klimaattransitie. ‘Om het groeipotentieel van elk van zijn activiteiten te maximaliseren, moet de groep zijn activiteiten verder versimpelen, zijn strategische opties verduidelijken en zijn businessmodel versterken rond hernieuwbare energie en klantenoplossingen’, klinkt het.

Kernenergie

Ook moet de groep twee kritieke uitdagingen het hoofd bieden in België en Frankrijk, met name hoe kernenergie past in de Belgische energiemix en hoe aardgas past in de Franse mix. ‘Net wanneer Engie zichzelf in de kijker wil zetten als leidende kracht in de energietransitie, zal deze essentiële verbetering de groep de kans geven om zijn positie tegenover de verschillende stakeholders, werknemers, klanten en aandeelhouders te verduidelijken en te versterken’, zegt voorzitter van de raad van bestuur Jean-Pierre Clamadieu.

Wie Kocher zal opvolgen, is nog niet bekend. Voorzitter Clamadieu heeft de opdracht gekregen om op zoek te gaan naar een nieuwe CEO. Claire Waysand neemt haar taken over als interim-CEO. Ze wordt bijgestaan door operationeel directeur Paulo Almirante en financieel directeur Judith Hartmann.

In de Franse pers werd al een tijd gespeculeerd over het lot van een van de machtigste vrouwen in de Franse bedrijfswereld en de enige vrouwelijke CEO in een groot Frans bedrijf. Ze stond sinds 2016 aan het roer van Engie. Engie maakt zoals gepland op 27 februari zijn jaarresultaten voor 2019 bekend, klinkt het nog.