De medewerkers van de Belgische kerncentrales vragen in een open brief aan de regering om de reactoren Doel 3 en Tihange 2 langer open te houden. Engie reageert dat dat onmogelijk is. Ook energieminister Tinne Van der Straeten kant zich tegen een levensduurverlenging.
Het personeel van de kerncentrales maakt zich zorgen over de Belgische energiebevoorrading. Daarom roepen ze de regering op om niet enkel de levensduur van de twee jongste centrales Doel 4 en Tihange 3 te verlengen, maar ook die van de zogenaamde scheurtjescentrales Doel 3 en Tihange 2.
“We zijn erg bezorgd over de verdiepende energiecrisis in deze oorlog, en wij staan klaar om onze bijdrage te leveren om met schone energie de Russische agressie te beteugelen”, staat er in de brief te lezen.
Uitzonderlijke tijden
De medewerkers begrijpen naar eigen zeggen niet goed waarom de geplande sluiting van de twee oudere centrales niet wordt opgeschort. Ze benadrukken daarbij dat het Internationaal Energieagentschap (IEA) erop aandringt dat Europese landen alles in het werk moeten stellen om de reactoren langer open te houden.
“Niemand lijkt te beseffen dat we met de aanstaande sluiting van Doel 3 (eind september ‘22) en
Tihange 2 (februari ‘23) twee gigawatt aan CO2-arme elektriciteit liquideren”, klinkt het. “Een onbegrijpelijk scenario middenin een oorlogssituatie en energiebevoorrading- en financiële crisis.”
Volgens de medewerkers “vragen uitzonderlijke tijden om uitzonderlijke maatregelen” en moet de regering het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) zo snel mogelijk vragen om een eventuele verlenging van Doel 3 en Tihange 2 te evalueren. “In deze omstandigheden dienen we alles uit de kast te halen om onze bevolking niet in de kou te laten zitten en onze economie draaiende te houden”, luidt het pleidooi.
“Het is onmogelijk”
Engie is alvast niet overtuigd. De energiereus blijft volhouden dat het onmogelijk is om Doel 3 en Tihange 2 langer open te houden. “De sluitingsdata zijn bepaald door de wet en de vergunningen voor de uitbating van de centrales eindigen op die data. Dat ligt al heel lang vast en dat zijn we ook al heel lang aan het voorbereiden”, laat een woordvoerder weten in een reactie tegenover VRT NWS.
Ook Van der Straeten is geen voorstander van een levensduurverlenging. Voor de zomer had ze nog aan Engie gevraagd of dat een optie was, maar de energieleverancier zei toen ook al dat dat niet mogelijk was. Volgens de energieminister heeft het dan ook niet veel zin om dat opnieuw te bespreken. “We moeten nu meer inzetten op energievormen die kostenverlagend en proper zijn. Hernieuwbare energie is de enige manier om mensen hun energiefactuur structureel te verlagen”, klinkt het.