De klok tikt: regering heeft nog tot 30 juni tijd voor akkoord met Engie, als het Doel 4 en Tihange 3 wil verlengen

Energiereus Engie heeft laten weten dat 30 juni de ultieme deadline is voor de Belgische regering om een akkoord te sluiten over de verlenging van de kernreactoren Doel 4 en Tihange 3.

Waarom is dit belangrijk?

In België bestaat sinds 2003 de veelbesproken wet op de kernuitstap. Die stelde oorspronkelijk dat in het land reactoren die 40 jaar operationeel waren, moesten worden stopgezet. Concreet betekende dat een volledige kernuitstap tegen 2025. Maar om de energiezekerheid van België te garanderen, besliste Vivaldi vorig jaar om de twee jongste reactoren, Doel 4 en Tihange 3, langer open te houden

In het nieuws: Als de regering er niet in slaagt om een akkoord te bereiken tegen 30 juni, waarschuwt Catherine MacGregor, CEO van Engie, dat een verlenging van de reactoren “niet meer redelijk” is.

  • Begin dit jaar kondigde de regering al aan dat het een deal kon sluiten met Engie over de verlenging. Maar al snel bleek dat het slechts om een deelakkoord ging. Toen werd de deadline voor een concreet akkoord verschoven naar maart, maar intussen is er in mei nog altijd geen sprake van een deal.
  • Belangrijkste knelpunt in het dossier: de factuur voor het kernafval en de ontmanteling van de oudste reactoren, en wie daarvoor moet opdraaien. MacGregor vertelde, volgens berichtgeving van verschillende Belgische kranten, dat het overleg langer duurt dan verwacht.
  • “Ondanks de gemaakte vooruitgang, moeten enkele belangrijke parameters van het akkoord nog worden gefinaliseerd tussen beide partijen”, aldus de Engie-CEO. 

20 miljard, of meer?

En nu: De onderhandelingen zijn al maandenlang moeilijk voor Vivaldi, want Engie lijkt alle kaarten in handen te hebben.

  • Engie wil een totaalfactuur die niet hoger uitkomt dan zo’n 20 miljard euro. Maar een bron uit de regering vertelde in april aan De Tijd dat dit niet genoeg zal zijn om de kosten te dekken. Hoe dan ook heeft Engie de bovenhand in dit dossier: het nutsbedrijf was hoe dan ook geen vragende partij voor een verlenging, terwijl die voor België noodzakelijk is om de energievoorziening te verzekeren.
  • Als het prijskaartje hoger uitkomt, dreigt de belastingbetaler op te draaien voor de kosten van de berging van het kernafval. De oppositie spreekt zelfs van een ‘Tinnetaks’ op de energiefactuur, een beschuldiging die de Energieminister eerder dit jaar “bullshit” noemde. 
  • Indien de regering tot een akkoord kan komen met Engie, staat enkel de wet op de kernuitstap nog in de weg. Als die wordt aangepast, zouden de reactoren in principe tot 2035 kunnen draaien. 
  • Om de komende jaren te overbruggen, moet dan ook nog een zogenaamde ‘fuel extension’ plaatsvinden, een besparing van de brandstof tijdens de zomer zodat de centrales tijdens de winters van ‘25-’26 en ‘26-27’ kunnen blijven draaien.
Meer