Key takeaways
- De operationele winst van Engie uit nucleaire activiteiten steeg in 2024 tot 1,45 miljard euro.
- Het grootste deel van deze winst, ongeveer 1 miljard euro, kwam van de Belgische reactoren, het resterende deel uit de rechten op Franse kerncentrales.
- De totale nettowinst van Engie in 2024 bedraagt 4,1 miljard euro, voornamelijk te danken aan de Belgische nucleaire activiteiten.
Nucleaire activiteiten
Engie boekte in 2024 een aanzienlijke stijging van de operationele winst uit nucleaire activiteiten: van €693 miljoen in 2023 naar 1,45 miljard euro. Ongeveer 1 miljard euro van deze winst kwam van de Belgische reactoren, terwijl het resterende bedrag afkomstig was van de rechten op Franse kerncentrales. Men schreef de sterke stijging van de EBIT vooral toe aan de afschaffing van de overwinstbelasting, die men medio 2023 introk.
De Tihange 2 reactor werd begin 2023 gesloten. Dit leidde tot een daling van de beschikbaarheid van reactoren van 88,8 procent naar 86,2 procent. De daling was voornamelijk het gevolg van langdurige herstellingen aan Doel 4. Desondanks werd de impact hiervan gecompenseerd door de positieve invloed van de belastingwijziging.
De totale nettowinst van Engie voor 2024 bedraagt 4,1 miljard euro, wat bijna een verdubbeling is ten opzichte van 2023. Zonder de Belgische nucleaire activiteiten zou de winst echter zijn gedaald. De groepsomzet daalde met 10 procent tot 73,8 miljard euro.
Niet-nucleaire activiteiten
In tegenstelling tot de sterke prestaties van de nucleaire tak, rapporteerde Engie een daling van 6,2 procent in de winst vóór rente en belastingen (EBIT) uit niet-nucleaire activiteiten. Deze daling wordt toegeschreven aan de lagere gasprijzen, de impact van een belasting gekoppeld aan de elektriciteitsprijs in Frankrijk, en een verminderd gebruik van gasgestookte elektriciteitscentrales in Europa. De niet-nucleaire EBIT kwam uit op 8,9 miljard euro, wat een brutodaling van 6,2 procent en een organische daling van 5,6 procent vertegenwoordigt.
De groep merkte op dat eenmalige posten, zoals het vrijmaken van marktreserves in 2024, de EBIT ondersteunden, hoewel dit op een lager niveau was dan het voorgaande jaar. Desondanks reageerden beleggers positief op de verbeterde winstverwachting voor 2025, wat de aandelenkoers van Engie op donderdag met meer dan 6 procent deed stijgen.
Operationele status
Engie exploiteert momenteel vier kernreactoren in België: Tihange 1, Tihange 3, Doel 2 en Doel 4. Men sloot Doel 3 in 2022, gevolgd door Tihange 2 in 2023. Twee weken geleden werd Doel 1, de oudste reactor van het land, definitief gesloten na 50 jaar dienst. Later dit jaar zullen ook Tihange 1 en Doel 2 offline worden gehaald.
De Belgische regering heeft echter de levensduur van Doel 4 en Tihange 3 met tien jaar verlengd, tot 2035. Deze beslissing werd onlangs goedgekeurd door de Europese Commissie. De regering van premier Bart De Wever wil de exploitatie van deze centrales zelfs nog minstens tien jaar verder verlengen. Engie heeft echter herhaaldelijk aangegeven tegen verdere verlengingen te zijn en beschouwt kernenergie niet als onderdeel van haar langetermijnstrategie.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!