Engelse tweedeklassevoetbal op ‘Big Five’ na grootste competitie van Europa

In de ‘Championship’, dat is de tweede afdeling van het Engelse voetbal, gaat meer geld om dan in de Europese topcompetities die niet tot de ‘Big Five’ (Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga en Ligue 1) behoren. Dat blijkt uit een studie van adviesbureau Deloitte.

De 24 ploegen die uitkomen in de ‘Championship’ genereerden vorig jaar een gezamenlijke omzet van 835 miljoen euro. Dat is goed voor een zesde plaats in de rangschikking van Europese topcompetities. Wordt de ‘Big Five’ even buiten beschouwing gelaten, dan is de ‘Championship’ zelfs groter dan de eersteklassecompetities in Turkije, Rusland, Nederland en Portugal.

De ‘Championship’ kent ook in het buitenland haar gelijke niet. Tweedeklasseclubs in Duitsland, Frankrijk en Spanje doen het met veel kleinere budgetten. Toch wordt opgemerkt dat ruim 30% (250 miljoen euro) van de totale omzet in de ‘Championship’ afkomstig is van zogenaamde ‘parachutebetalingen’, meer dan de totale omzet van de tweede afdeling in bijvoorbeeld Frankrijk en Spanje.

Parachutebetalingen

Parachutebetalingen zijn sommen die teams krijgen wanneer ze uit de Premier League tuimelen en die de financiële gevolgen van de degradatie moeten verzachten. Zo zullen Stoke City, West Bromwich Albion en Swansea dit jaar elk 45 miljoen euro extra mogen incasseren. Dat is vergelijkbaar met het budget van AA Gent dit jaar. Slagen ze er niet in opnieuw de promotie af te dwingen dan wacht hen in de twee volgende seizoenen respectievelijk nog eens ‘een parachute’ van respectievelijk 39 en 17 miljoen euro extra.

De Engelse tweede klasse krijgt ook steeds meer belangstelling uit het buitenland. Zo betaalden de Egyptische miljardair Nassef Sawiris en de Amerikaanse financier Wes Edens recent nog 39 miljoen euro voor 55% van de aandelen van de recent gedegradeerde, voormalige Europacupwinnaar Aston Villa.

Waarde van de promotie naar de Premier League? 336 miljoen euro

Clubs die een van de drie plaatsen kunnen afdwingen, die elk jaar recht geven op promotie van de ‘Championship’ naar de ‘Premier League’ winnen dan ook de jackpot. Dankzij de lucratieve tv- en marketingrechten wordt de waarde van die promotie geschat op 336 miljoen euro per team.

Ter vergelijking: in de volledige Belgische Jupiler League (16 clubs) gaat om en bij hetzelfde bedrag om. Uit onderstaande tabel blijkt ook dat het kleinste budget in de Premier League – de 117 miljoen van Hull City – nog altijd dubbel zo groot is als dat van bijvoorbeeld Club Brugge in onze competitie.

Meer