Key takeaways
- Duizenden bloedkankerpatiënten in Engeland krijgen als eerste wereldwijd toegang tot het revolutionaire geneesmiddel belantamab mafodotin.
- De doelgerichte therapie werkt door kankercellen te infiltreren en van binnenuit een dodelijke dosis medicatie af te geven, waardoor de progressie van multipel myeloom aanzienlijk vertraagd wordt.
- Blenrep verlengt de tijd tot ziekteprogressie met gemiddeld drie jaar, vergeleken met één jaar voor patiënten die een standaardbehandeling krijgen.
Duizenden patiënten met bloedkanker in Engeland krijgen als eerste ter wereld toegang tot een baanbrekend geneesmiddel: belantamab mafodotin (Blenrep). Het National Institute for Health and Care Excellence (Nice) gaf onlangs goedkeuring voor deze innovatieve therapie.
Hoe Blenrep werkt: het ‘paard van Troje’ tegen kanker
Blenrep werkt doelgericht door kankercellen binnen te dringen en van binnenuit een krachtige dosis medicatie af te geven. De behandeling wordt elke drie weken via een infuus toegediend, vaak samen met andere kankermedicijnen. Ze vertraagt de voortgang van multipel myeloom, een vorm van bloedkanker die het beenmerg aantast, aanzienlijk.
Doorbraak in de behandeling van multipel myeloom
Klinische onderzoeken tonen aan dat Blenrep, gecombineerd met bortezomib en dexamethason, de tijd tot ziekteprogressie met gemiddeld drie jaar verlengt. Dit is een flinke verbetering ten opzichte van de standaardbehandeling met daratumumab, waarbij patiënten gemiddeld één jaar vooruitgang zien.
Professor Peter Johnson, nationale klinische directeur kanker bij NHS England, noemde Blenrep een levensveranderende doorbraak. Hij benadrukte de voortdurende vooruitgang in de behandeling van myeloom dankzij innovatieve doelgerichte therapieën.
Impact op patiënten en hun families
Shelagh McKinlay, directeur onderzoek bij Myeloma UK, prees de NHS voor haar pioniersrol in het toegankelijk maken van deze behandeling. Ze wees op de intensieve inspanningen van het afgelopen jaar om goedkeuring te verkrijgen en de grote impact die dit heeft op duizenden patiënten.
Helen Knight, directeur medicijnevaluatie bij Nice, onderstreepte de toewijding van haar organisatie om patiënten de beste zorg te bieden, terwijl ze ook verantwoord omgaan met publieke middelen. Minister van Volksgezondheid Karin Smyth benadrukte hoe deze geavanceerde ‘paard van Troje’-technologie nieuwe hoop biedt aan bloedkankerpatiënten in heel het land.