Oliereus Royal Dutch Shell kondigde vandaag plannen aan om een opwaarderingsinstallatie voor pyrolyse-olie te bouwen. De bedoeling is om plastic afval om te zetten in chemische grondstoffen op het petrochemische complex in Singapore. Het project kadert in de transitie van olie en gas naar hernieuwbare energiebronnen en koolstofarme energie.
Energietransitie: Shell Singapore krijgt afdeling om plastic afval te verwerken tot chemicaliën
Waarom is dit belangrijk?
Energiebedrijven staan onder toenemende druk van investeerders, activisten en regeringen om af te stappen van fossiele brandstoffen en hun investeringen in duurzame energie snel op te voeren. Shell heeft toegezegd de emissies van zijn wereldwijde activiteiten tegen 2030 te halveren en zijn netto koolstofvoetafdruk tegen 2035 met 45 procent te verminderen.De multinational overweegt ook de bouw van een regionale hub voor koolstofafvang en -opslag (CCS) en een biobrandstoffabriek met een capaciteit van 550.000 ton per jaar (tpy) op haar 60 jaar oude productielocatie Pulau Bukom. Op dat klein Singaporees eilandje bezit Shell een van de vijf resterende energie- en chemieparken wereldwijd.
De projecten maken deel uit van de plannen van Shell Singapore om de netto-emissies van zijn eigen operaties tegen 2030 te halveren ten opzichte van het niveau van 2016.
“Dit jaar hebben we onze ruwe verwerkingscapaciteit al gehalveerd, wat in lijn is met de wereldwijde doelstellingen van Shell om de emissies te verlagen”, zegt Huibert Vigeveno, directeur Shell Downstream, tegen Reuters.
Pyrolyse maakt van plastic weer olie
Pyrolyse, ook wel thermische recycling genoemd, maakt van plastic afval weer olie. Dat gaat als volgt: wanneer plastic wordt verhit tot ongeveer 500°C wordt het eerst vloeibaar om daarna te vergassen. De gassen worden vervolgens naar een condensor gevoerd. Deze koelt de gassen terug naar vloeibare vorm. De vloeibare olie, plastic is immers gemaakt van aardolie, wordt opgevangen in een reservoir.
De opwaarderingsinstallatie voor pyrolyse-olie in Singapore zal in 2023 zo’n 50.000 ton behandelde pyrolyse-olie per jaar (tpy) produceren, aldus het bedrijf. De eenheid is Shells eerste wereldwijd. Shell heeft geen investeringsbedrag genoemd voor het project in Singapore.
Shell is ook van plan om in Azië twee chemische conversie-eenheden te bouwen om afvalplastics om te zetten in pyrolyse-olie voor het Shell Energy and Chemical Park Singapore in Bukom en Jurong Island. Deze zijn vergelijkbaar met de Nederlandse eenheden met joint venture-partner BlueAlp, die in 2023 operationeel zullen zijn.
Duurzame vliegtuigbrandstof
Andere projecten die in Singapore op stapel staan, zijn onder meer een hub voor koolstofafvang en -opslag (CCS) om emissies te verminderen.
Om te voldoen aan Shells wereldwijde ambitie om in 2025 ongeveer 2 miljoen ton duurzame vliegtuigbrandstof per jaar te produceren, overweegt het bedrijf te investeren in een faciliteit om 550.000 ton biobrandstof per jaar te vervaardigen uit afval en plantaardige oliën, aldus Vigeveno.
Shell heeft eerder aangekondigd dat het in Singapore het gebruik van waterstofbrandstofcellen voor schepen gaat testen en onderzoekt de ontwikkeling van een zonnepark op een stortplaats bij Bukom.
Daarnaast onderzoekt Shell samen met Norsk Hydro, een Noors energie- en aluminiumconcern, hoe het met de productie van groene waterstof kan beginnen.
(bzg)