Energietransitie: grootste Australische kolencentrale sluit jaren eerder dan gepland

Eraring, de grootste steenkoolcentrale van Australië, gaat zeven jaar eerder dicht dan gepland. Centrale-eigenaar Origin Energy, een grote nuts- en gasproducent, zei niet te kunnen concurreren met de “toevloed van hernieuwbare energiebronnen”. In 2025 zet Origin er dan ook een punt achter.

Waarom is dit belangrijk?

Australië is voor bijna 60% van zijn elektriciteit afhankelijk van steenkoolcentrales. Dat maakt het volgens gegevens van de Wereldbank per hoofd van de bevolking een van de landen met de hoogste koolstofuitstoot ter wereld.

“De Australische energiemarkt van vandaag is heel anders dan die van begin jaren tachtig, toen Eraring online werd gebracht”, liet Frank Calabria, CEO van Origin, optekenen door de Financial Times. “De realiteit is dat kolencentrales steeds meer onder onhoudbare druk komen te staan door schonere en goedkopere opwekking, zoals zonne-energie, windenergie en batterijen.”

De Eraring-centrale van 2,88 gigawatt (GW) is gelegen in de steenkoolrijke Lake Macquarie-regio, ten noorden van Sydney. Het is Origins enige kolengestookte centrale, wat betekent dat het bedrijf erna stroom zal opwekken uit een combinatie van hernieuwbare energiebronnen en gas.

Batterijenrace

Na de sluiting van de kolencentrale zei het bedrijf “vergevorderde plannen” te hebben voor batterijopslag van maximaal 700 megawatt op de locatie.

De snelle terugtrekking van Australië uit de kolenindustrie heeft de vrees doen ontstaan dat er niet genoeg stroom beschikbaar zal zijn om de minder regelmatige wind- en zonne-energie te ondersteunen. Hierdoor zijn de deelstaten en de federale overheid in een race verwikkeld geraakt om het gat te dichten met batterijen, waterkracht en gascentrales.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.