Energietransitie down-under: recordopbrengst aan zonne-energie in alle Australische staten

Zonne-energie is booming in Australië; over heel de natie zijn meer dan 3 miljoen daksystemen voor zonnepanelen geïnstalleerd, en die breken alle productierecords. Dat meldt Renew Economy, een Australische nieuwssite over hernieuwbare energie.

Waarom is dit belangrijk?

Australië heeft als doel om in 2030 zo'n 28 procent van de CO2-uitstoot te verminderen ten opzichte van 2005. De regering weigert zich te verbinden aan een klimaatneutrale toekomst in 2050. Dat zorgt ervoor dat Australië het minst ambitieuze klimaatbeleid van alle westerse landen heeft. De terughoudendheid komt omdat de fossiele industrie nog steeds veel geld oplevert. Zo is Australië de grootste steenkolenexporteur ter wereld; meer dan 30 procent van alle steenkool komt hiervandaan. Maar het kan er blijkbaar ook anders ...

De nieuwe benchmarks zijn door de Australian Energy Market Operator (AEMO) in een kaart hieronder uitgelicht. Uit nieuwe gegevens blijkt dat het aantal daksystemen in heel Australië is gegroeid tot meer dan drie miljoen.

“Fotovoltaïsche zonnepanelen die geïnstalleerd zijn op de daken van miljoenen woningen en bedrijven in Australië hebben de laatste weken nieuwe records gevestigd (…), en we verwachten dat deze records worden gebroken in de komende zomer”, merkte AEMO deze week op in een tweet.

Bron: AEMO

De AEMO-kaart toont de verzamelde uitvoer van de zonne-energie en het aandeel in de lokale elektriciteitsvraag op dat moment. In Zuid-Australië, bijvoorbeeld, heeft dat aandeel een piek van 88 procent bereikt, hoewel de totale vraag op dat moment niet zo hoog was.

“Minimale operationele vraag”

Zonne-energie op daken heeft een diepgaande invloed op de werking van het net. De hernieuwbare energiebron heeft in veel staten nieuwe records gevestigd wat betreft de “minimale operationele vraag”.

  • Onder operationele vraag wordt verstaan: de bijdrage die door het nationale elektriciteitssysteem (of net) wordt geleverd. De minimale operationele vraag is het minimum aan elektriciteit dat moet worden aangesproken van het nationale net op een bepaalde dag, week of jaar.
  • De minimale operationele vraag is uiterst gevoelig voor de mate waarin fotovoltaïsche zonne-energie wordt benut, de weersomstandigheden en de plaatselijke economische bedrijvigheid. 
  • Wanneer aan de energiebehoeften van consumenten, met name overdag, wordt voldaan door hun eigen gedistribueerde energiebronnen, zoals fotovoltaïsche zonnepanelen, resulteert dit in een lage vraag naar energie van het net.

Records

Onder meer in West-Australië werden spectaculaire cijfers genoteerd de voorbije week; in de staat werd een nieuw record van 830 megawatt (MW) gevestigd, waarbij zonne-energie op het dak 63 procent van de totale elektriciteitsvraag op dat moment voor haar rekening nam.

In Zuid-Australië heeft de groene energie voor het eerst de operationele vraag op lokale netwerken naar negatief gebied gestuurd. Dit gebeurde onder meer eind oktober toen het netwerk meer dan vier uur lang te maken had met negatieve vraag (wanneer de uitvoer van zonne-energie van daken de vraag in het netwerk overstijgt).

Wereldwijd meeste zonne-energie per capita

Vorige week werd Australië erkend als het land met de meeste zonne-energie per hoofd van de bevolking ter wereld – bijna 1kW aan panelen voor elke persoon. Gemiddeld krijgt Australië zo’n 2.700 uur zon per jaar. Ter vergelijking: in België waren dat er in 2019 maar zo’n 1.700.

Niet alleen op het vlak van zonne-energie speelt Australië een voortrekkersrol op het vlak van duurzame energie. Ook inzake groene waterstof hebben de Aussies nogal wat projecten in de pijplijn zitten.

(bzg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.