Energiepact: regering beslist om niet te beslissen

Er komt dan toch een compromis over kernenergie. Namelijk een akkoord om niet akkoord te gaan. De regering gaat het nieuwe Energiepact zo in mekaar steken dat de beslissing over de sluiting van de kerncentrales pas in 2019 moet vallen. En zo beslist ze dus om niet te beslissen. Dat schrijft De Standaard.

Dat was exact wat Bart De Wever (N-VA), de baas van de grootste regeringspartij, had voorgesteld eind vorig jaar. Maar toen kwamen er nog felle reacties. Jan Jambon, de vicepremier van N-VA herhaalde die oplossing nog eens dit weekend in een interview, en deze keer happen de coalitiepartners dus wel. Jambon had het slim verwoord, door het te koppelen aan een “monitoring”.

Open tot 2035 of toch sluiten in 2025?

De sluiting van de centrales leidde tot stevige spanning, waarbij N-VA lijnrecht tegenover Open Vld en MR kwam te staan. De liberale ministers Bart Tommelein (Open Vld), Marie-Christine Marghem (MR) en Jean-Luc Crucke (MR) willen immers alle drie de centrales dicht, zoals de wet op de kernuitstap tegen 2025 ook regelt. Maar de N-VA wil nog twee kerncentrales openhouden tot 2035, om bevoorradingszekerheid te garanderen. Dat doen ze vooral op vraag van de grote industrie. Het compromis dat nu in de maak is, zou inhouden dat die kernuitstap wel in principe blijft gelden, maar dat er een nauwgezette evaluatie blijft lopen. Daarbij worden bevoorradingszekerheid, veiligheid, betaalbaarheid en duurzaamheid in het oog gehouden. En als daaraan niet voldaan wordt, dan kunnen de centrales alsnog open blijven. Dat moet dan definitief in 2019 beslist worden. Ondertussen worden de bezorgde werkgeversorganisaties ook betrokken: zo is het niet langer een puur politiek dossier. Dat is exact wat de N-VA wilde: geen definitieve beslissing. Maar tegelijk krijgen Tommelein en co dus ook wat ze wilden: de sluiting van de kerncentrales gaat verder zoals gepland. Zij moeten dan maar aantonen in 2019 dat België op koers ligt om alles dicht te doen tegen 2025. Dat wil zeggen dat met de bouw van gascentrales moeten begonnen worden, en ook extra windparken op zee moeten opgestart worden. Die gascentrales moeten er hoe dan ook komen, want de oudste kerncentrales gaan sowieso dicht. Die centrales zullen fors gesubsidieerd moeten worden.

Meer