EncroChat gehackt: politie kijkt maanden mee naar criminele chatberichten en vermijdt ‘liquidatie en ontvoering’

De Nederlandse en Franse politie hebben bekendgemaakt dat ze de geheime berichtendienst Encrochat hebben ontsleuteld. Dat werd gebruikt door criminelen. De politie kon meelezen en rolde een heel netwerk op.

Andy Kraag van de Nederlandse recherche, noemde het onderzoek ‘het grootste ooit’.

20 miljoen berichten

Sinds 1 april konden agenten live meekijken met criminelen die Encrochat, een berichtendienst met end-to-end encryptie, gebruikten. Maar elke encryptie is in principe te kraken, dat is de Franse en Nederlandse politie dan ook gelukt. De Franse onderzoekers lieten weten ‘een unieke kijk te hebben gekregen op hoe criminelen werken.’

De Nederlandse justitiediensten kregen zowat 20 miljoen berichten live binnen, voor ze EncroChat en de gebruikers bereikten. EncroChat specialiseert in versleutelde digitale communicatie en is een van de grootste spelers in de sector. Precies wie er achter het bedrijf zit, is niet duidelijk.

De Nederlandse politie heeft niet alleen kunnen meekijken, er zijn ook honderden aanhoudingen gebeurd. ‘Ernstige misdrijven, liquidaties en ontvoeringen en martelingen van personen zijn voorkomen’, klinkt het op de persconferentie. De Nederlandse politie kwam ook tot de pijnlijke constatatie dat er op bepaalde logistieke diensten ambtenaren zijn omgekocht die criminele activiteiten mogelijk maakten.

8 ton coke

In die context zijn waarschijnlijk ook de cocaïnevangst van 8.000 kilo, de 1.200 kilo onderschepte metamfetamines, 20 miljoen euro aan cash geld en de inbeslagname van tientallen wapens te plaatsen. Er zouden ook nog meer aanhoudingen volgen.

Er zijn in totaal meer dan 300 onderzoeken die informatie hebben gekregen of die zijn opgestart naar aanleiding van de hack.

Hack

Op 13 juni liet EncroChat al weten aan gebruikers dat er zich een hack had voorgedaan. De dienst liet toen optekenen de veiligheid niet te kunnen garanderen.

Het is niet de eerste keer dat de Nederlandse politie erin slaagt om servers van geëncrypteerde diensten te kraken. Ook de servers van Ennetcom en PGPSafe zijn ooit in beslag genomen, ook daar leidde dat tot aanhoudingen, inbeslagnames en arrestaties.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20