Emoji doen hun intrede in de rechtszaal

In Californië heeft een openbaar aanklager vorige week door middel van emoji proberen aan te tonen dat een man die in een zaak van prostitutie werd aangeklaagd wel degelijk een pooier was.

Emoji zijn ideogrammen van Japanse origine. Het zijn kleine afbeeldingen die worden ingevoegd in e-mails en webpagina’s. Ondertussen ziet men ze ook steeds meer in andere landen opduiken. Emoji zijn niet hetzelfde als emoticons. Dat zijn combinatie van lees- en lettertekens die een emoties willen uitbeelden. De smiley 🙂 is waarschijnlijk de meest bekende.

Emoji in 30% van alle rechtszaken

De procureur wilde zijn stelling staven aan de hand van een bericht op het Instagram-account van de beklaagde. Daarin stond te lezen: “Teamwork makes the dream work ??.”

Voldoende bewijs volgens de procureur om aan te tonen dat hier wel degelijk sprake was van een transactionele relatie. De beklaagde ontkende dat en zei dat er enkel sprake was van een romantische liaison.

Wat emoji juist betekenen is niet altijd makkelijk te ontcijferen, vooral als de bedoeling is een jury te overtuigen. Toch worden emoji steeds vaker in rechtszaken opgevoerd, schrijft The Verge.

Eric Goldman van de universiteit van Santa Clara University onderwierp het fenomeen aan onderzoek. Wat bleek? Dat in 2018 in ruim 30% van alle rechtszaken melding gemaakt werd van de term ‘emoji’ of ‘emoticon’.

Maar dat percentage ligt waarschijnlijk nog een pak hoger. Goldman baseert zijn cijfers op gegevens waarin hij de woorden ‘emoji’ of ‘emoticon’ zag verschijnen. Maar wanneer in die gegevensbanken de emoji zelf werden opgenomen, levert dat niets op wanneer je de woorden ‘emoji’ of ‘emoticon’ intypt.

Belang niet overdrijven

Toch moet men hun belang niet overdrijven. De rechter mag dan al weten dat emoji in de zaak aanwezig zijn, weinigen zijn onder de indruk. In de meeste gevallen wordt bewijsvoering op basis van emoji dan ook verworpen.

Wel leidt het gebruik ervan tot opmerkelijke situaties. Wanneer een knipoog-emoji in een tekst staat en die tekst voorgelezen moet worden aan de jury, zit er voor de rechter niets anders op dan de jury op die smiley attent te maken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20