Emmanuel Macron is opnieuw heel pessimistisch over het voortbestaan van Europa als economische motor

Emmanuel Macron is opnieuw heel pessimistisch over het voortbestaan van Europa als economische motor
De Franse president Emmanuel Macron – Chesnot/Getty Images

De Franse president Emmanuel Macron toonde zich al eerder zeer pessimistisch over de economische macht van Europa. Hij herhaalde een aantal waarschuwingen: “Europa kan sterven”.


Key takeaways

  • Macron vindt dat Europa meer moet investeren als het niet achterop wil hinken.
  • China en de VS leven de regels niet na, zegt Macron. Hij vraagt zich af waarom de EU dat dan wel netjes blijft doen.
  • Mario Draghi hamerde op miljardeninvesteringen in de Europese economie. Macron geeft hem gelijk en steunt zijn plan.

In het nieuws: Op de Global Dialogue-meeting in Berlijn woensdag toonde Macron zich bezorgd over de Europese economie en handel.

  • “Ons vorig model is voorbij. We zijn te veel aan het reguleren en te weinig aan het investeren. Als we onze klassieke agenda blijven volgen, dan hebben we over twee of drie jaar geen markt meer”, speechte Macron. Hij voegde er dramatisch aan toe: “Europa kan sterven. We staan op de rand van een belangrijk moment”.
  • Volgens Macron is Europa de innovatierace met China en de Verenigde Staten aan het verliezen. Hij noemde specifiek klimaatverandering, artificiële intelligentie, defensie en veiligheid als domeinen waarin die twee andere machtsblokken sterker staan.
  • In zijn speech haalt Macron uit naar China en de VS. “25 jaar geleden dachten we dat China zich aan de wet zou houden, toen het toetrad tot de Wereldhandelsorganisatie WTO. Dat is niet het geval”, aldus de Franse president. De VS hielden zich in 2022 ook niet aan de regels van de WTO rond visserij, merkt hij op.
  • “En ik heb een suggestie”, vervolgt Macron. “Als China en de VS zich allebei niet aan de regels houden, dan moeten wij niet de enige zijn die dat wel doet. Die vlieger gaat niet op”. Hij verduidelijkte: “Ik suggereer niet dat we protectionistisch moeten worden. (…) Maar het moet ten minste eerlijk zijn voor onze industrie, onze boeren en onze mensen”.

“Zij investeren veel meer”

Genoteerd: Emmanuel Macron geeft Mario Draghi gelijk.

  • Soortgelijke alarmsignalen kwamen er al van Mario Draghi, oud-voorzitter van de Europese Centrale Bank. In een rapport stelde Draghi dat de Europese Unie dringend moet investeren om China en de VS bij te benen en weer competitief te zijn. Hij concludeerde dat er jaarlijks 800 miljard euro nodig is om die kloof te dichten, een “existentiële uitdaging”.
  • Macron treedt Draghi bij: “Ik denk dat dit waar is, dat er een risico is. Zij investeren veel meer, ze staan veel verder”. Hij gooide de cijfers op tafel: de VS hebben in de afgelopen 30 jaar hun bruto binnenlands product met 60 procent verhoogd. Europa slechts met 30 procent. “En dat is niet houdbaar, met het sociaal model dat we hebben”, aldus Macron.

Opgemerkt: Het is niet de eerste keer dat Macron dit soort uitspraken doet.

  • Eind april sprak Macron al over de economische uitdagingen van Europa. “Het risico bestaat dat ons Europa kan sterven. We zijn niet uitgerust om de risico’s het hoofd te bieden”, zei hij toen ook al.
  • Hij riep toen op tot meer Europese eensgezindheid. Zo is Emmanuel Macron al een tijdlang voorstander van gezamenlijke defensieaankopen met obligaties, de zogenaamde Eurobonds. Maar niet iedereen ziet dat zitten: bijvoorbeeld Duitsland is geen fan.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.