Franse president Emmanuel Macron start historisch driedaags bezoek aan Marokko


Key takeaways

  • Het bezoek markeert een hernieuwde inzet om de bilaterale samenwerking tussen Frankrijk en Marokko te versterken.
  • Macron zal bilaterale gesprekken voeren met Koning Mohammed VI en overeenkomsten ondertekenen op het gebied van energie, water, onderwijs en veiligheid.
  • De reis is bedoeld om de aanwezigheid en invloed van Frankrijk in Afrika en de Sahel-regio te versterken.

Achtergrond en doelstellingen

De Franse president Emmanuel Macron begint maandag aan een driedaags bezoek aan Marokko. Het belangrijkste doel van deze reis is om de banden tussen de twee naties aan te halen na een periode van gespannen relaties.

Het bezoek van Macron, ingegeven door een uitnodiging van de Marokkaanse koning Mohammed VI in september, betekent een hernieuwd engagement om de bilaterale samenwerking in de komende drie decennia te versterken. Zowel Frankrijk als Marokko erkennen de diepte van hun partnerschap en willen de banden die hen verenigen versterken.

Uitdagingen en spanningen in het verleden

In het recente verleden zijn er spanningen geweest tussen Parijs en Rabat, die voortkwamen uit de dubbelzinnige houding van Frankrijk ten opzichte van het omstreden gebied van de Westelijke Sahara. Daarnaast hebben Macrons inspanningen om zich te verzoenen met Algerije de betrekkingen met Marokko verder bemoeilijkt.

De Westelijke Sahara, een voormalige Spaanse kolonie, wordt grotendeels gecontroleerd door Marokko maar wordt opgeëist door het Polisario Front, dat wordt gesteund door Algerije. Het Polisario Front riep in 2020 een “zelfverdedigingsoorlog” uit en pleitte voor onafhankelijkheid van het gebied. Macron verlichtte echter de spanningen tussen Frankrijk en Marokko in juli door Marokko’s autonomieplan voor de Westelijke Sahara goed te keuren als enige levensvatbare oplossing voor het langdurige conflict.

Vernieuwd partnerschap en overeenkomsten

Dit bezoek markeert een keerpunt in de Frans-Marokkaanse betrekkingen, waaruit een gedeelde wens blijkt om meningsverschillen uit het verleden te overwinnen en een sterker partnerschap te smeden. Tijdens zijn tweede reis naar Marokko sinds 2018 zal Macron bilaterale gesprekken voeren met Koning Mohammed VI en overeenkomsten ondertekenen op het gebied van energie, water, onderwijs en veiligheid.

In 2021 ontstonden er eerdere diplomatieke wrijvingen toen Frankrijk het aantal visa voor Marokkaanse burgers verminderde, een beslissing die het jaar daarop werd teruggedraaid. Het strategische belang van Marokko als een potentieel knooppunt tussen Europa en Afrika, met name op het gebied van infrastructuurontwikkeling en elektriciteit, wordt door Frankrijk erkend.

Bredere regionale implicaties

Door de banden met Marokko te herstellen, wil Frankrijk zijn aanwezigheid en invloed in Afrika en de Sahel-regio versterken, waar het voor steeds grotere uitdagingen komt te staan en de Marokkaanse invloed is toegenomen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.