Als Bart De Wever (N-VA) er de komende weken of maanden in slaagt om een federale regering te vormen en hij dus premier wordt, zal Els van Doesburg zijn plaats innemen als burgemeester van Antwerpen. Dat heeft de huidige burgemeester zelf gezegd.
Key Takeaways
- Na lang onderhandelen stelden N-VA en Vooruit afgelopen weekend eindelijk hun nieuwe bestuursakkoord voor met de naam ‘Allemaal Antwerpenaar’.
- N-VA levert in het nieuwe stadsbestuur zes schepenen, Vooruit krijgt er drie.
- Bart De Wever (N-VA) blijft voorlopig burgemeester. Als hij premier zou worden, volgt Els van Doesburg hem op.
Het duurde even, maar uiteindelijk zijn de N-VA en Vooruit er afgelopen weekend toch in geslaagd om een bestuursakkoord te vormen in Antwerpen. De twee partijen doen er dus zes jaar samen bij, deze keer zonder Open Vld, dat geen verkozenen meer heeft.
Het bestuursakkoord kreeg de naam ‘Allemaal Antwerpenaar’ en telt maar liefst 676 punten. Daarbij hoort onder andere de belofte voor een fietsbrug over de Schelde, 7.500 nieuwe of vernieuwde sociale woningen, meer groen en een financieel gezonde stad. Opvallend is ook dat verbod op het dragen van levensbeschouwelijke tekens – lees: hoofddoeken – voor stadspersoneel deels sneuvelt. Er wordt namelijk gekeken specifieke kledij met hoofddoek in te voeren voor in de zorg en aan de loketten. Dat compromis moet de polarisatie rond het thema helpen ontmijnen.
Els van Doesburg
Bij de schepenen enkele vertrouwde gezichten en enkele nieuwkomers.
- Voormalig schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) krijgt Onderwijs, Personeel, Kinderopvang, Sociale Economie, en Integratie en Inburgering.
- Koen Kennis (N-VA) blijft schepen van Financiën, Mobiliteit, Patrimonium, Toerisme en Middenstand.
- Els van Doesburg (N-VA) krijgt Sociale Zaken, Gezondheidszorg, Seniorenzorg en Stads- en Buurtonderhoud.
- Ken Casier (N-VA) wordt schepen voor Publiek Domein en Groen, Innovatie, Digitalisering, Loketten en Decentralisatie. Hij is een nieuwkomer, want hij was de voorbije twaalf jaar schepen in Borsbeek. Nu die gemeente op 1 januari fusioneert met Antwerpen, krijgt Borsbeek zo ook zijn vertegenwoordiging.
- Jurgen Klaps (N-VA) blijft schepen voor Haven en Economie. Hij nam die functie in oktober over van Vlaams minister Annick De Ridder.
- Stijn De Rooster (N-VA) krijgt de portefeuille Sport, Erediensten en Dierenwelzijn. Ook hij is een nieuwkomer, al was hij de voorbije jaren actief als adviseur voor De Wever.
- Oud-burgemeester Patrick Janssens (Vooruit) keert na twaalf jaar terug in het Antwerpse stadsbestuur met de belangrijke portefeuille Wonen en Stadsontwikkeling.
- Lien Van de Kelder (Vooruit) krijgt de bevoegdheden Cultuur, Werk, Gelijke Kansen en Ontwikkelingshulp. Het is haar eerste politieke functie, nadat ze in het verleden vooral bekend was als actrice in onder andere Thuis.
- Karim Bachar (Vooruit) wordt opnieuw schepen, maar krijgt met Milieu, Jeugd en Samenleving wel andere bevoegdheden.
Tot slot blijft Bart De Wever aan als burgemeester. Het is wel niet duidelijk hoe lang dat zal zijn. Als hij erin slaagt een federale regering te vormen, verhuist hij naar de 16. Els van Doesburg neemt dan zijn plaats in het Schoon Verdiep over. Zij haalde de tweede meeste voorkeurstemmen in Antwerpen en is dus de logische opvolger.