Elon Musk, de CEO van Tesla, heeft zich dinsdag via Twitter openlijk de vraag gesteld waarom de Amerikaanse financiële toezichthouder SEC niet strenger optreedt tegen sommige SPACs, zogeheten blancochequebedrijven die andere bedrijven opkopen om naar de beurs te brengen.
SPACs zijn sinds begin dit jaar aan een stevige opmars bezig. Volgens gegevens van Spacinsider.com, een site die het nieuws over SPACs, voluit special purpose acquisition company, van heel dichtbij opvolgt, hebben de blancochequebedrijven dit jaar al 100 miljard dollar opgehaald. Dat is meer dan het volledige jaar 2020. Toen zijn die bedrijven erin geslaagd om 83 miljard dollar op te halen.
‘SEC moet strenger optreden’
Volgens Musk moet de SEC (Securities and Exchange Commission) strenger optreden tegen dergelijke ondernemingen. ‘Zij (de toezichthouders) spelen een belangrijke rol bij de bescherming van het publiek tegen oplichting, maar ze staan soms te dicht bij de hefboomfondsen van Wall Street’, liet Musk dinsdag via Twitter weten. ‘Vreemd dat ze niet meer actie ondernemen tegen sommige SPACs.’
Volgens het persagentschap Reuters overweegt de Amerikaanse toezichthouder nieuwe richtlijnen uit te vaardigen om de mogelijk overdreven groeiprognoses van blancochequebedrijven te controleren. De nieuwe richtlijnen zouden ook verduidelijken wanneer SPACs in aanmerking komen voor bepaalde wettelijke beschermingen, schrijft Reuters op basis van drie bronnen.
Waarschuwing SEC
De SEC heeft onlangs ook nog een waarschuwing op zijn site gepubliceerd. ‘Het is nooit een goed idee om in een SPAC te beleggen alleen omdat een bekend iemand er een sponsor van is of erin belegt’, luidt het advies op de site. In ons land is er nog geen specifieke regeling voor SPACs. De beurstoezichthouder FSMA werkt een kader uit en kijkt onder meer naar hoe andere landen het aanpakken.
Musk had in 2018 zelf een aanvaring met de SEC. Na een aanklacht van effectenfraude moest de topman van Tesla voor minstens drie jaar opstappen als voorzitter van de raad van bestuur van Tesla. Bovendien moesten zowel Musk als Tesla elk een boete van 20 miljoen dollar ophoesten. Musk had destijds via Twitter laten weten dat hij de financiering had veiliggesteld om Tesla van de beurs te halen. Dat bleek uiteindelijk niet het geval te zijn.
(lb)