Centimiljardair Elon Musk kondigde enkele maanden geleden aan het socialmediabedrijf Twitter niet meer te willen opkopen, omdat die onderneming hem niet genoeg informatie zou hebben verschaft over het aantal spamaccounts op het platform. Onzin, meent Twitter: uit berichten die dinsdag openbaar zijn gemaakt, zou Musk het risico op een “Derde Wereldoorlog” aankaarten als reden om zijn overname stop te zetten.
Die boodschap zou Musk op 8 mei in een tekstbericht hebben gestuurd naar zijn bankier, enkele weken nadat hij met Twitter overeenkwam om het platform op te kopen voor 54,20 dollar per aandeel, omgerekend zo’n 44 miljard dollar. De berichten werden dinsdag openbaar gemaakt tijdens een hoorzitting op de rechtbank van Delaware, waar Musk en Twitter de kwestie in oktober zullen uitvechten.
Het bedrijf wil de zakenman alsnog dwingen het platform op te kopen, maar Musk heeft een tegenvordering ingediend. Hij beschuldigt Twitter ervan zijn team – en de beleggers – te misleiden.
Het bericht werd verstuurd een dag voordat de Russische despoot Vladimir Poetin een toespraak ging geven op de herdenking van de Russische overwinning tegen Nazi-Duitsland. “Laten we het een paar dagen rustiger aan doen. De toespraak van Poetin morgen is uiterst belangrijk”, zou Musk hebben gezegd. “Het heeft geen nut om Twitter te kopen als we op weg zijn naar een Derde Wereldoorlog”, voegde de zakenman daaraan toe.
Juridische strijd escaleert
De berichten werden openbaar gemaakt, omdat ze volgens het juridische team van Twitter belangrijk zijn om aan te tonen dat reden van Musk om de deal af te blazen – het aantal spamaccounts op de website – een drogreden was. Maar de kwestie begint steeds ingewikkelder te worden. Beide partijen hebben immers een grote hoeveelheid informatie opgevraagd en beschuldigen elkaar ervan niet voldoende mee te werken.
De gemoederen laaien nu steeds hoger op. Twitter verwijt Musk ervan de deal te willen opblazen om zijn persoonlijke financiële belangen te beschermen. Musk langs zijn kant beweert onder andere dat Twitter hem de schuld geeft van wangedrag waarvoor het zelf verantwoordelijk is.
Klokkenluider
Het juridische team van Musk vroeg de rechtbank ook om de rechtszaak, die op 17 oktober van start gaat, met enkele weken uit te stellen. Dat zou de advocaten in staat stellen de beweringen van Peiter Zatko, een voormalige medewerker van Twitter die in augustus de klok luidde over vermeend wangedrag, toe te voegen aan hun argumentatie.
De advocaten van Twitter reageerden met scherp op de gevraagde vertraging. Zij hebben het over een “dure en slopende visexpeditie”. De beschuldigigingen van Zatko, die onder andere meent dat Twitter toezichthouders en investeerders had misleid over de veiligheidsmaatregelen bij het bedrijf, zouden volgens het juridisch team van Twitter niet voldoen aan de wettelijke normen om de deal te annuleren, zelfs indien ze waar zouden blijken.