Elon Musk sleept CEO van bedrijf achter ChatGPT voor de rechter

Elon Musk, CEO van onder meer Tesla, heeft OpenAI, de maker van ChatGPT, en zijn CEO Sam Altman aangeklaagd. Volgens de miljardair hebben ze hun oorspronkelijke missie om artificiële intelligentie (AI) te ontwikkelen ten bate van de mensheid en zonder winstoogmerk verloochent

In het nieuw: Musk sleept Altman voor de rechter.

  • In de aanklacht die donderdag is ingediend bij een rechtbank in San Francisco, zeggen de advocaten van Musk dat de technologiemiljardair in 2015 is benaderd door Altman en OpenAI medeoprichter Greg Brockman. Die hebben hem toen gevraagd of hij wilde meewerken aan een project zonder winstoogmerk dat kunstmatige algemene intelligentie zou ontwikkelen voor het “welzijn van de mensheid.” Musk stemde daarmee in.
  • Uiteindelijk heeft de miljardair in 2018 het bedrijf verlaten. Hij zei toen dat “AI gevaarlijker is dan kernwapens.” Musk is nu één van de grootste critici van OpenAI. In 2023 richtte hij zelfs zijn eigen bedrijf rond artificiële intelligentie op, xAI.
  • Desalniettemin bleef Musk het reilen en zeilen bij OpenAI op de voet volgen. En volgens hem gaat het niet de goede richting uit met het bedrijf. “Tot op vandaag blijft de website van OpenAI, Inc. beweren dat het de bedoeling is dat AGI (Artificial general intelligence red.) de hele mensheid ten goede komt. In werkelijkheid is OpenAI, Inc. echter getransformeerd in een closed-source de facto dochteronderneming van het grootste technologiebedrijf ter wereld: Microsoft”, aldus de aanklacht. Er wordt daarbij specifiek verwezen naar GPT4, de nieuwste versie van de AI-bot. De broncode van die tool is niet beschikbaar voor het grote publiek.
  • Volgens Musks advocaten is OpenAI enkel gefocust op het maximaliseren van de winst.

Meer