Elon Musk krijgt duidelijke waarschuwing uit Beijing: “Bijt niet in de hand die je voedt”

Elon Musk noemt zichzelf een “uitgesproken voorstander van de vrijheid van meningsuiting” en ventileert op Twitter dagelijks over tal van maatschappelijke kwesties. Zijn mening over de oorsprong van COVID-19 heeft hem nu een berisping uit Beijing opgeleverd.

Waarom is dit belangrijk?

China is Tesla's op één na grootste automarkt en in Shanghai staat de grootste fabriek van het bedrijf. Elon Musk heeft er alle belang bij Beijing niet tegen de haren in te strijken.

In het nieuws: Musk wordt gewaarschuwd door Chinese staatsmedia.

  • Na het plaatsen van een tweet, die de theorie ondersteunt dat COVID-19 afkomstig is van een laboratoriumlek, werd Musk fel bekritiseerd door de Chinese krant Global Times

Musk’s theorie: Lek in het lab van Wuhan en betrokkenheid van de VS.

  • Op Twitter reageerde Musk op een publicatie waarin werd geïnsinueerd dat de Amerikaanse wetenschapper Anthony Fauci de ontwikkeling van COVID-19 financierde, en dat het virus vervolgens uit het Wuhan Virology Institute in China werd gelekt.
    • “Hij deed het via een pass-through organisatie (EcoHealth)”, reageerde Musk onder de Tweet.
  • Het antwoord van de Tesla-CEO werd snel geliked en geretweet door tienduizenden mensen.

Beijing reageert: “Bijt niet in de hand die je voedt”.

  • De dag na de tweet van Musk publiceerde het Chinese staatsmedium Global Times op WeChat (China’s Twitter) een felle waarschuwing.
  • De krant waarschuwde Musk dat hij “de pot van China zou kunnen breken”, een uitdrukking die hetzelfde betekent als “bijten in de hand die voedt”, legt Eunice Yoon, een CNBC-journalist, uit.
  • In het artikel van de krant wordt de door Musk gesteunde hypothese ontkend, het is namelijk een “complottheorie die China zwart maakt”.
  • De Chinese krant meldt daarnaast dat Musk “de afgelopen jaren dichter naar de rechterzijde van de Amerikaanse politiek is toegegroeid” en “conservatieve waarden heeft onderschreven” over kwesties als racisme, de oorlog in Oekraïne en genderkwesties. En hij zou hetzelfde doen met het coronavirus.

Geen consensus

De achtergrond: De FBI en het Amerikaanse ministerie van Energie hebben gezegd dat een laboratoriumongeluk in Wuhan niet kan worden uitgesloten.

  • De theorie kreeg afgelopen zondag hernieuwde aandacht na een artikel in de Wall Street Journal.
  • In het artikel staat dat uit een geheim inlichtingenrapport – dat onlangs aan het Witte Huis en belangrijke leden van het Congres is verstrekt – blijkt dat het Amerikaanse ministerie van Energie de theorie beschouwt als “de meest waarschijnlijke verklaring”. Het oordeel van het ministerie is echter met “weinig vertrouwen” tot stand gekomen, aldus de Amerikaanse krant.
  • Deze week liet FBI-directeur Christopher Wray weten nog steeds achter de theorie van het laboratoriumongeluk te staan.
    • “De FBI schat al enige tijd in dat de oorsprong van de pandemie hoogstwaarschijnlijk een mogelijk laboratoriumongeluk in Wuhan is”, zei hij op Fox News.
  • De National Intelligence Council en vier andere Amerikaanse agentschappen geloven echter nog steeds dat een natuurlijke overdracht via een besmet dier de pandemie heeft veroorzaakt. Maar ook hier geven de betrokken onderzoekers toe “niet volledig zeker” te zijn van hun conclusies.
  • De CIA weigert commentaar te geven.

De context: China overweegt afstand te nemen van Musk.

  • Musk heeft in het verleden China meermaals geprezen. Zo heeft hij gezegd dat hij de steun van de Chinese regering aan de technologiesector bewondert, terwijl hij de moed van de Chinese arbeiders prijst.
  • Een wederzijdse liefde, althans voor even. In 2019 verwelkomde China hem in Shanghai met goedkope grond, leningen en een pakket belastingvoordelen en subsidies. De Chinese premier Li Keqiang bood hem tijdens een bijeenkomst zelfs een verblijfsvergunning aan.
  • Maar de romantiek lijkt te zijn vervaagd. Terwijl de Chinese autofabrikanten groeien, lijkt Beijing zich te willen distantiëren van Musk en Tesla. Volgens verschillende analisten is het doel van de Chinese overheid altijd geweest om Tesla te gebruiken als stimulans om de eigen binnenlandse bedrijven concurrerend te maken.

(fjc/mah)

Meer