Elizabeth Holmes, gevallen stichter van bloedtestbedrijf Theranos, schuldig aan oplichting

De 37-jarige onderneemster Elizabeth Holmes, de voormalige ster van Silicon Valley die beleggers bedroog met een zogezegd revolutionaire bloedtest, is door een jury van een Californische rechtbank schuldig bevonden aan fraude. Ze riskeert een jarenlange gevangenisstraf.

Holmes moest zich verdedigen tegen elf klachten van fraude. De jury bevond haar schuldig aan vier klachten, sprak haar vrij van vier andere klachten en leverde geen verdict over de drie overige. Toch kan de tol voor de vier bewezen fraudeklachten zwaar zijn voor Holmes: ze riskeert voor elk van die klachten tot 20 jaar gevangenisstraf en telkens een boete van 250.000 dollar.

“De schuldigverklaringen in deze zaak weerspiegelen Holmes’ schuld aan grootschalige beleggingsfraude”, reageerde de openbaar aanklager in een statement. Zelf reageerde Holmes niet na het verdict. Wellicht gaat ze in beroep.

Godin van Silicon Valley

Waar ging de zaak over? Theranos was een bloedtest-startup die beweerde dat dankzij haar “revolutionaire” technologie er slechts één druppel bloed, een klein mobiel doosje en een internetverbinding nodig was om ziektes als kanker of diabetes op te sporen.

Stichter Elizabeth Holmes, met haar kenmerkende lage stem en de looks die ze van Apple-costichter Steve Jobs afkeek, slaagde erin sinds 2004 honderden miljoenen dollars op te halen bij beleggers. Ze werd een van de sterren van Silicon Valley en figureerde op de covers van alle grote zakenbladen.

Maar in 2015 barstte de bubbel toen via een artikelenreeks in de krant Wall Street Journal duidelijk werd dat de bloedtests niet werken en dat Holmes gelogen had over de ontwikkeling van de technologie.

De opgang en val van Holmes spreekt zo tot de verbeelding, dat er binnenkort een streamingserie van uitkomt.

(mah)

Meer