Is er wereldwijd voldoende lithium voor de elektrificatie van het wagenpark?

Is er wereldwijd voldoende lithium voor de elektrificatie van het wagenpark?
lithium – Martin Bernetti/Getty Images

Onze planeet bevat ongeveer 88 miljoen ton lithium, maar slechts een kwart daarvan is economisch levensvatbaar.

Waarom is dit belangrijk?

De hele wereld zet als onderdeel van de strijd tegen de klimaatopwarming in op een duurzame transitie naar elektrificatie. Daarvoor hebben we nood aan veel batterijen. Die bevatten allemaal een essentiële grondstof: lithium. Het probleem? We hebben hier te weinig beschikbare voorraden van om de transitie succesvol uit te voeren.

In het nieuws: De Universiteit van California, Davis en het Climate and Community Project stelden vast in een nieuw rapport dat de wereld te weinig lithium produceert om zelfs maar het volledige huidige wagenpark van de Verenigde Staten om te zetten naar elektrische voertuigen (EV’s).

  • Onze planeet bevat wel genoeg lithium voor de EV-revolutie, ongeveer 88 miljoen ton, maar we hebben te weinig toegang tot alle reserves. Slechts een kwart ervan zou economisch levensvatbaar zijn om te mijnen. Een lithiummijn opzetten kost enkele jaren; en daar knelt het schoentje.
  • Lithium, ook wel het ‘witte goud’ genoemd, wordt steeds meer het meest waardevolle product. Het is essentieel voor de productie van batterijen in elektrische voertuigen. Met die groene transitie van het wagenpark bekomen we een verminderde uitstoot van broeikasgassen, wat nodig is om de klimaatopwarming tegen te gaan. Dat we lithium te kort hebben, kan de plannen voor de groene transitie ernstig dwarsbomen.
  • Het moeilijkste probleem is dus om het lithium uit de grond te krijgen. Momenteel produceert de wereld iets meer dan 100.000 ton lithium per jaar. Ongeveer 95 procent van de productie komt uit Australië, Chili, China en Argentinië. Volgens de onderzoekers, zo verhaalt Scientific American, heeft de VS alleen al nood aan 306.000 ton per jaar tot 2050 om het wagenpark volledig elektrisch te maken.
  • De studie gaat er dan nog vanuit dat consumenten hetzelfde aantal wagens blijven kopen en er niet te veel veranderingen plaatsvinden in het transportatiesysteem. Als de gemiddeld gebruikte batterij in de toekomst ook nog zou veranderen van grootte, zal er nog veel meer nood zijn aan lithium (tot 483.000 ton).
    • Momenteel bevat een EV ongeveer 8 kilogram lithium – een cijfer dat met technologische innovatie hoogstwaarschijnlijk nog zal afnemen. Met het kwart van het lithium dat nu gemijnd kan worden, kunnen er naar schatting 2,8 miljard EV’s gebouwd worden, terwijl er in de wereld momenteel 1,4 miljard wagens rondrijden. Vergeet echter niet dat we ook lithium nodig hebben voor in allerlei andere sectoren.

Nieuwe lithiummijnen

  • Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) schat dat globaal gezien de vraag naar lithium in 2030 tot zesmaal hoger zal liggen. Onderzoekers schatten dat een geëlektrificeerde economie wereldwijd nood zou hebben aan 250.000 tot 450.000 ton lithium. Dat komt overeen met minstens vijftig nieuwe lithiummijnen.
  • Een groene transitie van het wagenpark, en het huidige gebruik van vervoer bewaren, lijkt dus moeilijk haalbaar. Inzetten op EV’s alleen zal niet volstaan. De onderzoekers raden daarom ook aan dat gemeenschappen dichter bij elkaar zullen moeten wonen zodat wandelen en fietsen goede alternatieven worden. Ook kleinere, maar krachtigere batterijen en meer recycleren van batterijen kunnen een oplossing zijn.

(fjc)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.