Elektrisch rijden is niet altijd beter voor je portefeuille

Elektrisch rijden is niet altijd beter voor je portefeuille
Elektrische wagen – Getty Images

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


Uit een onderzoek van het verkeersinstituut Vias blijkt dat de elektrische wagen doorgaans een goedkoper alternatief is voor de benzine- en dieselwagen als er naar alle kosten wordt gekeken. Dat is niet het geval voor wie een kleine elektrische wagen koopt. “We verwachten wel dat daar verandering in zal komen”, klinkt het.

Waarom is dit belangrijk?

De regeringen in ons land wil het wagenpark vergroenen. Ze nemen daarvoor allerhande maatregelen. Vanaf 1 januari 2026 zullen bijvoorbeeld enkel zuiver elektrische wagen (of waterstofauto’s) nog fiscaal aftrekbaar zijn voor ondernemingen.

In het nieuws: uit rondvraag van Vias bij 2.000 bestuurders blijkt dat velen zich nog laten afschrikken door het prijskaartje om een elektrische wagen te kopen.

  • 12 procent van de respondenten wil als volgende wagen een volledige elektrische wagen kopen, 20 procent een plug-in hybride, 26 procent een benzinewagen en 8 procent een diesel.
  • Bij de bestuurders die niet van plan zijn om als volgende wagen een elektrische wagen te kopen is, zijn drie belangrijkste argumenten om dat niet te doen de prijs (68 procent), de beperkte actieradius (31 procent) en geen oplaadmogelijkheden dichtbij huis (24 procent).

Elektrisch rijden is meestal goedkoper

Details: Vias berekende de gemiddelde totale kostprijs over de levensduur van een voertuig (TCO) voor elektrische voertuigen , plug-in hybrides, benzine- en dieselwagens. Er werd daarbij met verschillende factoren rekening gehouden, waaronder de aankoopprijs, de restwaarde, brandstofprijzen, taksen en de verzekering. Het verkeersinstituut ging uit van een wagen met een levensduur van negen jaar die jaarlijks 15.000 kilometer aflegt.

  • Volgens die berekening is het op financieel vlak nu al voordeliger om met een elektrische wagen te rijden. De gemiddelde kosten van een elektrische wagen bedragen 69.290 euro, schrijft De Tijd. Voor diesel- en benzinewagens komen de kosten uit op respectievelijk 71.547 en 71.361 euro.
  • “Hoewel de aankoopprijs van een volledig elektrische wagen hoger is, speelt onder andere de hogere restwaarde bij doorverkoop een belangrijke rol”, verduidelijkt Vias. “Ook betaal je minder aan elektriciteitskosten dan aan brandstof en er zijn minder taksen dan wanneer je een wagen met benzine -of dieselmotor aankoopt.”

Maar: wie een kleinere elektrische wagen koopt, is niet goedkoper af.

  • We nemen de elektrische versie van een Peugeot 208 als voorbeeld. De zogenaamde TCO voor dat voertuig bedraagt 56.872 euro, tegenover 52.421 en 52.577 euro voor diesel- en benzineversie.
  • “Het financieel voordeel van een elektrische wagen is momenteel vooral aanwezig bij de grotere modellen en wanneer je veel kilometers rijdt”, klinkt het. “Dat komt omdat het aanbod kleine elektrische wagens nog vrij beperkt is en ze in verhouding duur zijn in aankoop. De verwachting is wel dat daar de komende jaren verandering in komt.”

Laadpalen vergelijken

Opmerkelijk: EV Belgium, de representatieve federatie die zich bezighoudt met de ontwikkeling van de markt voor zero emissie mobiliteit in België, merkt tegenover VRT NWS op dat het belangrijk is om laadpunten te vergelijken.

  • Het prijsverschil kan enorm oplopen, waardoor het in sommige gevallen duurder is om een elektrische wagen op te laden dan een benzine- of dieselwagen vol te tanken.
    • De prijzen voor gewoon publiek laden variëren tussen 25 en 50 eurocent per kilowattuur. Dat tarief kan oplopen tot 80 eurocent voor wie zijn wagen oplaadt langs de autosnelweg. Een laadbeurt duurt op die locaties wel minder lang.
    • Hajo Beeckman, verkeersexpert bij VRT NWS, merkt op dat het voordeliger is om een elektrische wagen op te laden zolang de prijs minder dan 70 eurocent per kilowattuur bedraagt.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.