Een omzendbrief van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) maakt duidelijk welke regels er van toepassing zijn wanneer een EK-wedstrijd van de Rode Duivels wordt uitgezonden op een groot scherm.
Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen hebben de omzendbrief kunnen inkijken. Daaruit blijkt dat de organisatoren van evenementen waarbij mensen samenkomen om op een groot scherm naar een EK-wedstrijd te kijken zich aan allerhande regels moeten houden.
Enkel op reservatie
Om te beginnen is het enkel mogelijk om naar een wedstrijd op groot scherm te kijken als u gereserveerd heeft. De organisatoren moeten zich ook aan bepaalde geluidsnormen houden. Zo mag het geluid van de uitzending hoogstens 80 decibel zijn. De schermen mogen overigens niet te groot zijn. ‘Op die manier hebben de mensen van buitenaf geen zicht’, klinkt het. De regering wil zo voorkomen dat grote groepen mensen samentroepen rondom het evenement.
Voorts mogen de organisatoren niet meer dan 400 toeschouwers toelaten op een terrein buiten. Wie de wedstrijd binnen uitzendt, mag maximaal 200 personen toelaten. In de omzendbrief staat ook dat de toeschouwers moeten zitten aan tafels van vier, en dat rechtstaan enkel is toegelaten als er geen horecamogelijkheden zijn. Vanzelfsprekend moeten ook de afstandsregels gerespecteerd worden. Dat betekent dat er een anderhalve meter afstand moet zijn tussen de groepjes van vier.
sluitingsuren horeca blijven gelden
Wie iets wil drinken, moet wachten tot er iemand de bestelling komt opnemen aan de tafel. Het drinken wordt tot aan de tafels gebracht. In de omzendbrief staat ook dat de horecaprotocollen van toepassing blijven. Dat betekent dat vanaf 9 juni de horecazaken om 22 uur de binnenruimtes en om 23.30 uur de terrassen moeten sluiten.
De omzendbrief bepaalt de krijtlijnen tot eind juni. Vanaf 1 juli komen er nieuwe versoepelingen, als de cijfers het toelaten, en kunnen tot 2.500 mensen samenkomen in de buitenlucht.
Hou er overigens rekening mee dat niet alle gemeenten en steden plannen hebben om grote schermen te plaatsen tijdens het Europese toernooi. In Genk hebben ze er bijvoorbeeld voor gekozen om geen grote schermen te zetten. Andere steden geven dan weer de voorkeur aan kleinschalige initiatieven.
(lb)
Lees ook: