EK voetbal ook financieel geen succes voor Belgische voetbalbond

Het Europees kampioenschap voetbal eindigde voor de Rode Duivels vroegtijdig door een 1-0-nederlaag tegen Frankrijk in de achtste finale. Dat is niet alleen sportief een domper, maar ook financieel een zware aderlating.

De achtergrond: De Koninklijke Belgische voetbalbond (KBVB) boekt vorig jaar een recordverlies van 11 miljoen euro. Op zich niet zo uitzonderlijk in een jaar zonder EK of WK, maar het zorgde wel voor wat financiële druk op EURO 2024. Nu België – na enkele gouden jaren – sportief een stap achteruit lijkt te zeggen, dreigt het daarnaast ook financieel niet meer mee te kunnen met de toplanden.

Prijzengeld

Het nieuws: De hoop op de financiële jackpot werd geen werkelijkheid. De nederlaag tegen Frankrijk zorgde ervoor dat België ‘maar’ 12,25 miljoen euro aan prijzengeld verdient aan het EK. Het gaat om 9,25 miljoen euro startgeld, 1,5 miljoen euro voor het bereiken van de achtste finale, 1 miljoen euro voor de zege tegen Roemenië en 0,5 miljoen euro voor het gelijkspel tegen Oekraïne.

  • Van de zes meest recente toernooien was enkel het zwaar mislukte WK van 2022 in Qatar minder lucratief met 8,7 miljoen euro prijzengeld. WK 2018 was daar weer de meest succesvolle editie met een derde plaats en 20,4 miljoen euro aan prijzengeld.

Conclusie: Een vetpot is het EK dus allerminst gebleken voor de voetbalbond. Volgens Sporza kostte de omkadering van de Rode Duivels in Duitsland in totaal namelijk 5,75 miljoen euro. De KBVB relativeert zelf wel de financiële schade.

  • Toch dreigt deze situatie ook een impact te hebben op het sportieve. Door het matige voetbal van de Rode Duivels staat de positieve van bondscoach Domenico Tedesco namelijk ter discussie. Omdat die recent een contractverlenging tekende, is hem ontslagen echter niet goedkoop. Mogelijk redt de Duitser zo dus zijn vel.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.