Eindelijk vrouw in topfunctie in elk S&P500-bedrijf

Het is 2020 en eindelijk heeft de S&P500 een belangrijke mijlpaal overschreden. Want elke raad van bestuur van elk bedrijf op de index heeft nu ook een vrouw in de rangen.

In elke raad van bestuur van elk S&P500-bedrijf zit een vrouw, een absolute primeur voor de sterindex. 47 procent van de nieuwe directeurs is ook een vrouw, een nieuw record. Dat blijkt uit de Spencer Stuart Board Index, gebaseerd op de samenstelling van raden van bestuur tussen 24 mei 2019 en 20 mei 2020.

Groot onevenwicht

Dat is nog steeds goed voor slechts 28 procent van alle directeurs in de S&P500, het onevenwicht is dus nog steeds erg groot. De gemiddelde raad van bestuur heeft 3 vrouwelijke leden.

5 procent van de S&P500-bedrijven heeft slechts één vrouw in de raad van bestuur. Voorbeelden zijn printbedrijf Xerox, telecommer Motorola en energiedrankproducent Monster.

Slechts 3 procent heeft zes vrouwelijke directeurs of meer aan boord. De meeste van die raden zijn uit gelijke hoeveelheden mannen en vrouwen samengesteld, sommige hebben meer vrouwen aan de top dan mannen. Het gaat hier onder andere om Procter & Gamble, Etsy en General Motors.

Genderquota

De kanteling naar meer vrouwen aan de top is niet vanzelf gekomen. In Californië bestaat er nu een wet die stelt dat er een minimum aantal vrouwen in elke raad van bestuur moet zitten. De wet geldt voor elk bedrijf met een hoofdkwartier in de staat. In verschillende andere staten is het minstens verplicht om genderraporten op te stellen.

Uiteraard gaat het sowieso om een trage verandering. Er komen niet zo snel plaatsen vrij in de raad van bestuur, sommige benoemingen zijn namelijk voor het leven. Vrouwenrechtorganisaties pleiten dan ook voor een maximumtermijn op bestuurszetels.

Er is duidelijk nog werk aan de winkel. Slechts 7 bedrijven uit de index, hebben vrouwen aan het hoofd van hun raad van bestuur. Daar komt dit jaar nog 1 vrouw bij: Mellody Hobson wordt de volgende topvrouw bij koffieconcern Starbucks. Ze is daarmee ook de eerste zwarte vrouw die de job zal uitoefenen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20